Як боротись із нарахуванням зайвих платежів за газ
22.01.2022   //  

Текст: Тетяна Симоненко, експертка “Ліги антитрасту”

«Ліга антитрасту» розповідає про схеми постачальників газу та як з ними боротись.

Найпоширенішими були так звані «температурні коефіцієнти». Газовики групи «РГК» Дмитра Фірташа нараховували і виставляли в їх платіжках споживачам протягом жовтня 2018 – грудня 2020 років.

Також до методів, якими користуються газовики аби нарахувати споживачу зайвого можемо віднести накручування обсягів газу після здійсненої повірки лічильника.

В результаті чого на рахунку у споживача виникає неправомірно нарахований борг за неспожиті ним обсяги газу.

Неякісна робота з повірки лічильників також призводить до некоректного обліку на користь газовиків.

Крім того, газові компанії також вдаються і до інших методів тиску на клієнтів: виявлення невідповідності нормам газового обладнання, залякування відключенням газу через несплату сумнівної заборгованості тощо.

Що робити, якщо побачили у себе в платіжці за доставку/постачання газу «борг», хоча ви впевнені, що вчасно і правильно все оплатили?

Законодавством регламентований такий порядок захисту споживачами своїх прав:

  • скарга/звернення/претензія безпосередньо до постачальника послуг (облгазу/газзбуту);
  • скарга/звернення/заява до Нацкомісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП);
  • позовна заява до суду.

Також паралельно споживачі газу можуть звернутися за захистом своїх прав до Держпродспоживслужби і до Антимонопольного комітету.

Тобто якщо споживач у своїй платіжці за доставку/постачання газу побачив «борг», хоча при цьому він вчасно і правильно сплачував за послуги, то в першу чергу йому необхідно звернутися до свого облгазу/газзбуту зі скаргою, зверненням або претензією, обов’язково додавши всі підтвердні документи (чеки, платіжки тощо) про своєчасність сплати послуг, та дізнатися за що саме такий «борг» був нарахований.

У разі якщо споживачу не вдалося напряму вирішити це питання зі своїм облгазом/газзбутом, то споживач повинен звертатися зі скаргою до регулятора газового ринку – до НКРЕКП. При цьому, до скарги споживач має додати всі підтвердні документи (чеки, платіжки тощо) що він своєчасно сплачував за послуги газопостачання, а також додати всі листи і відповіді на ці листи, отриманні в ході вирішення проблемного питання напряму з облгазом/газзбутом.

Останньою ланкою в порядку захисту споживачем порушених прав є суд. Якщо ж проблема споживача не вирішилась напряму з газовою компанією та/або споживача не задовольнила відповідь НКРЕКП, він може звернутися з позовною заявою до суду.

Споживачі, які звертаються до суду в порядку визначеному Законом «Про захист прав споживачів», звільняються від сплати судового збору за позовами, що пов’язані з порушенням їх прав.

Що треба знати, щоб газова компанія вас не обманула?

В листопаді цього року наша громадська організація «Рада захисту конкуренції та споживачів» разом із громадською організацію «Діксі Груп» презентували результати дослідження системи захисту прав споживачів у секторі енергетики.

Нами було виявлено, що більшість споживачів не знають, що їх права порушують, хто порушує, в чому саме полягає порушення, як його зафіксувати, як захистити свої права та до кого звернутися для вирішення проблеми. Через це дії споживачів часто є неправильними.

Радимо споживачам все фіксувати – покази лічильника які щомісячно передаєте, покази по яким сплачуєте за газопостачання, будь-які перевірки газової компанії (лічильника, технічного стану мереж, безпеки газопостачання в будинку тощо), та зберігати всі платіжки/чеки за послуги з газопостачання, а також робити скріншоти особистого кабінету.

Щоб у випадку, якщо газова компанія виставить неіснуючий борг, споживач мав всі підтвердні документи аби цей борг спростувати.

При знятті лічильника на повірку рекомендуємо фіксувати (фотографувати, записувати)) покази вашого лічильника як до його зняття, так і після. Аби уникнути зайво нарахованих обсягів газу. А також щоб мати підтвердження неправомірних дій газовоі компанії зі здійснення повірки вашого лічильника – що є приводом для проведення НКРЕКП перевірки такої компанії на дотримання нею ліцензійних умов та вимог кодексу ГРМ.

Також рекомендуємо споживачам здійснювати періодичні звірки розрахунків з постачальником. Тобто звернутися до постачальник та провести звіряння фактичного об’єму (обсягу) спожитого природного газу на певну дату чи протягом відповідного періоду. Результатом такої звірки є підписаний акт між споживачем та постачальником.

Чи є сенс позиватися до суду, якщо газова компанія постійно нараховує неіснуючі борги?

Звісно сенс є.

Конституція України передбачає право кожного громадянина на звернення до суду щодо захисту своїх прав та на правову допомогу. Таке право не може бути обмежене за жодних обставин.

За умов, коли громадська та адміністративна форми захисту прав не є достатньо ефективними, особливо зростає значення судової форми захисту, оскільки вона містить більше гарантій дотримання прав осіб. Крім того, рішення судових органів мають більшу юридичну силу, ніж рішення інших державних органів, які можуть бути перевірені у судовому порядку.

Але перш ніж звернутися до суду з позовною заявою споживачу необхідно врегулювати проблемне питання заборгованості безпосередньо з облгазом/газзбутом та в тому числі звернутися зі скаргою/скаргами до регулятора ринку – до НКРЕКП (у разі якщо напряму вирішити питання не вдалося).

Зміна постачальника може стати виходом у ситуації? І що робити, якщо проблема з компанією-монополістом, яка доставляє газ?

Змінивши постачальника газу споживач може уникнути неправомірних дій з боку цього постачальника. Однак, враховуючи, що ринок доставки (розподілу) газу контролюється олігархічною групою «РГК» (а це близько 70%), то споживачі, змінивши одного постачальника на іншого, зачасти стикаються з проблемами вже з боку облгазів (раптова невідповідність нормам газового обладнання, невідповідність вимогам приладу обліку газу, нарахування «температурних боргів», приховування EIC-кодів споживачів, а іноді – відверте свавілля, шантаж та погрози).

Олігархічний уклад економіки є вагомою перешкодою на шляху до відстоювання населенням своїх прав як споживачів. При цьому, ці облгази також є суб’єктами природних монополій (є природними монополістами).

Тож якщо у споживача виникла проблема з газовою компанією-монополістом, то він може звернутися із відповідною заявою про порушення до Антимонопольного комітету. Адже конкурентне законодавство надає право суб’єктам господарювання та громадянам звертатись до Антимонопольного комітету із заявами про порушення їх прав внаслідок дій чи бездіяльності, визначених цим Законом як порушення законодавства про захист економічної конкуренції.

При цьому, до заяви має надати всі підтвердні документи (фіксації порушення) неправомірних дій газовика.

Тетяна Симоненко, вперше опубліковано у «Бізнес.Цензорі»