Школи закуповують спеції під нове меню Клопотенка з переплатою в рази
21.01.2022   //  

Ціна на одні і ті самі фасовані спеції, які з початку року купують для закладів освіти в Харківській області, відрізняються в рази. А переважна кількість договорів укладається на допорогові суми без проведення аукціонів.

Про це написав Павло Новик для «Харківського антикорупційного центру».

З нового поточного року в школах Харківської області запровадили нове меню від шеф-кухаря Євгена Клопотенка. У стравах солі та цукру стало менше, натомість дозволено використовувати спеції: хмелі сунелі, карі, чебрець тощо. Закупівельні ціни відрізняються в рази.

Так, харківський ліцей-інтернат «Обдарованість» уклав контракт на поставку приправ та спецій з ФОП Масимова Раїса. Вартість кілограму орегано 1380 грн., а тім’яну (чебрець) – 1350 грн./кг. Для порівняння відділ освіти Люботинської міськради спеції закупив набагато дешевше: орегано по 450 грн/кг, а тім’ян –  по 300 грн./кг. А ще дешевше орегано коштувало Зеленогайській спеціальній школі, де купували спеції по 255 грн./кг. У Харківській спеціальній школі № 3 облради орегано коштувало 400 грн./кг.

Цікавими виявилися закупівлі відділу освіти, культури, молоді та спорту Близнюківської селищної ради. Постачальником спецій там теж виявилася ФОП Масимова Раїса. І ціна на орегано співпала з тією,що у ліцею «Обдарованість». А ось чебрець виявився значно дорожчим – 1760 грн./кг.

Такі ціни завищені просто у рази: Управління освіти, культури та спорту Великобурлуцької селищної ради купує фасований чебрець у пакетиках по 10 г за ціною 600 грн./кг. Втричі дешевше за Близнюки та вдвічі – за «Обдарованість». Дешевше у Харківській спеціальній школі № 3 облради, де ціна аналогічна орегано – 400 грн./кг. У Люботині тім’ян купують по 300 грн./кг. Це майже в шість разів дешевше за Близнюки.

А у Пісочині з переплатою купили сухий кріп, його вартість склала 1340 грн/кг. Постачальник – ФОП Сільченко Микола Едуардович. Все та ж обласна школа № 3 купує сушений кріп по 400 грн за кілогам – втричі дешевше. І ця ціна є адекватною у порівнянні з тими,що пропонують у інтернет-магазинах.

Ще одна спеція – сушений базілік. Тут у лідерах по дороговизні – Близнюки. Вони купують спецію по 1220 грн/кг.  Для порівняння у Вовчанську базілік купують по 700 грн за кг, у півтора рази дешевше. Схожа ціна і у Центру з обслуговування закладів та установ освіти Красноградської міської ради.

А ось Мерефянська міська рада зробили при закупівлі меленого чорного перцю. Його вартість для платників податків Мерефи склала 670 грн./кг.. Навіть, у Пісочині та Близнюках були скромніші та заплатили вдвічі дешевше. У Краснограді взагалі ціна на перець склала 160 грн/кг.