Кличко обіцяє не забудовувати «Акваріум» на Оболоні, хоча його підлеглі тиждень тому вже видали вихідні дані на цей об’єкт
21.01.2022   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА 13 січня видав ТОВ «Інтерспорт» містобудівні умови та обмеження на будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу, багатофункціонального комплексу у складі житлових будинків, вбудованих і прибудованих нежитлових приміщень та трансформаторної підстанції на проспекті Героїв Сталінграда, 45 в Оболонському районі м. Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Гранично допустима висотність будинків – 127 метрів (орієнтовно 42 поверхи). Остаточна висота буде визначена проектною документацією.

Будівництво відбудеться на ділянці площею 1,58 га, яку «Інтерспорт» отримав до 2028 року для реконструкції споруди колишньої школи масового навчання населення плаванню під спортивно-оздоровчий комплекс та для будівництва критих тенісних кортів. На цій ділянці розташований фітнес-центр «Aquarium».

Відзначимо, що будівництво житлових будинків на вказаній ділянці не відповідає її цільовому призначенню. Ця невідповідність зазначена у МУО. Як і невідповідність функціональному призначенню ділянки.

Як відомо, забудова ділянки стала можливою завдяки рішенню Київради від 31.08.2021, яким було затверджено Детальний план території в межах вулиці Північна, просп. Оболонський, вул. Прирічна, просп. Героїв Сталінграду, Маршала Малиновського.

У ДПТ передбачено будівництво на просп. Героїв Сталінграда, 45 трьох 33-поверхових житлових будинків на 660 квартир і фізкультурно-оздоровчого комплексу. Передбачається заселення 1300 мешканців.

Щільність забудови ділянки у ДПТ вказана – 823 люд/га, при цьому в МУО максимально допустиму щільність населення зазначено «480 -500 чол/га, відповідно до проектних рішень ДПТ».

Функціональне призначення ділянки на вул. Героїв Сталінграда, 45 у ДПТ вказано – територія громадських будівель та споруд, і до початку забудови її потрібно було привести під багатоквартирну житлову забудову.

Нагадаємо, що місцеві мешканці активно виступали проти затвердження даного ДПТ, оскільки він передбачає подальшу щільну забудову і збільшення кількості населення району. Під час розгляду на сесії у серпні 2021-го представник громадськості нагадав депутатам про наявність п’яти кримінальних проваджень, які стосуються цього ДПТ. За даними громадських активістів, зокрема, ДПТ не пройшов обов’язкову процедуру громадських обговорень.

У 2019 році під тиском громадськості за пропозицією мера Віталія Кличка цей ДПТ було знято з розгляду для доопрацювання, втім, у серпні 2021 року депутати Київради його таки затвердили, так нічого і не змінивши в ньому.

Між тим стало відомо, що 15 січня цього року мер Віталій Кличко пообіцяв, що забудови на просп. Героїв Сталінграда, 45 не буде.

«Мер пообіцяв, що забудови «Акваріума», ТЦ «Полярного» і інших болючих точок не буде»,написав у фейсбуку юрист Олексій Шевчук, який у грудні 2020 року був призначений радником міського голови з правових питань.

Власниками ТОВ «Інтерспорт» є ТОВ «Едельбург Девелопмент» (50%), ТОВ «Траст Констракшн» (6,18%) і АТ «ЗНВКІФ «Босфорус Девелопмент» (43,82%).

Кінцевими власниками «Едельбург Девелопмент» значаться Ірина Сімончук, Ольга Солоп, Сергій Левцов і його брат Валерій Лєвцов (останні троє – через ТОВ «Київська будівельна універсальна»).

У 2017-2020 роках керівником «Едельбург Девелопмент» був екс-очільник столичного Держардбудконтролю (2010-2014 рр) Сергій Кучер. Сергій Левцов у 2006-2008 рр був помічником Кучера, коли той був депутатом Київради. Сергій Левцов є свояком Степана Черновецького – вони одружені на сестрах-двійнятах Діані та Жанні.

Власником «Траст Констракшн» та «Босфорус Девелопмент» є Вахіт Мехмет Сачаклиоглу.

Сачаклиоглу є бізнес-партнером Сергія Кучера по низці компаній, зокрема: ТОВ «Кади Кой Девелопмент», ТОВ «Центр допомоги розвитку проектів», ТОВ «ВГ16 Майбутнє», ТОВ «Аструм Пропертіз», ТОВ «ПАР Проперті Менеджмент» і ТОВ «Гуд Вил Право».

Відзначимо, що серед документів з комп’ютера Дениса Комарницького, які у жовтні 2020 року оприлюднив нардеп Гео Лерос, є чернетки 1) меморандуму за 2018 рік між Степаном Черновецьким і Сергієм Кучером про будівництво житлового комплексу на просп. Героїв Сталінграда, 45, 2) меморандуму за 2018 рік між групою компаній «Інтергал-Буд», які контролює екс-нардеп Володимир Зубик, і Сергієм Кучером про реалізацію будівництва багатофункціонального комплексу за вказаною адресою.

За даними Youcontrol, до літа 2020 року ТОВ «Інтерспорт» контролювали Гарі Корогодський, Олександр Меламуд, Михайло Табачник і Володимир Грабов.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»