«Гроші сп*жені»: Менеджмент «Енергоатому» роздерибанив гроші на добудову стратегічного об’єкту в Чорнобилі
21.01.2022   //  

Керівництво  «Енергоатому», яке було призначене уже за президентства Володимира Зеленського, прикривало відмивання частини коштів на будівництво Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобилі. Такий висновок зробив у розслідуванні журналіст «Схем» Георгій Шабаєв, у тому числі на підставі аудіозапису наради у кабінеті високопосадовця «Енергоатому».

Сховище відпрацьованого ядерного палива – стратегічно важливий для посилення незалежності від Росії об’єкт. Однак терміни його запуску вчергове зірвали наприкінці 2021 року, хоча у грудні 2020 року керівництво «Енергоатому» публічно заявило про «майже 100% готовність об’єкту». Водночас тоді ж для завершення будівництва було укладено непублічний договір на 422 мільйони гривень із новим підрядником фірмою «КБР» , якого залучили без проведення тендеру. Минулого року «Енергоатом» непублічно перерахував цій приватній компанії вже понад 1 мільярд гривень «на завершення будівництва сховища».

 

«Ви ж розумієте, що гроші пішли, продані, сп…жені і так далі. Треба знаходити інші джерела фінансування і причому їх треба якось узаконити. Як? Ми ще не зовсім розуміємо», – каже на опублікованому журналістами записі розмови голос, схожий на голос Миколи Божка, керівника «Атомпроектінжинірингу», відокремленого підрозділу «Енергоатому», який виступає замовником будівництва від держави.

За даними журналістів, ця розмова відбулася 28 грудня 2020 року у кабінеті керівника підрозділу «Енергоатому» Миколи Божка у присутності приватних підрядників та субпідрядників, які до цього тривалий час освоювали державні кошти на будівництво сховища у Чорнобилі.

В розмові обговорюється зникнення частини коштів на будівництво і посадовець радиться, як це приховати.

«У мене є дірки, які простіше залатати з того боку, ніж з цього. Тому що дірки бувають різні. Тому слухайте уважно, припиніть панікувати. Ми будемо сильно напружуватися для того, щоб максимально вас витягти, тому що витягнувши вас, ми витягнемо себе. Нам вашої крові не треба», – каже голос, схожий на голос Миколи Божка.

Опізнані журналістами учасники наради відмовилися коментувати запис, але не спростували, що така зустріч мала місце.

Податкові звіти підтверджують, що напередодні цієї розмови у період з 17 по 21 грудня 2020 року субпідрядник будівництва «Укренергомонтаж» отримав додаткові 22 мільйони на системи радіаційного контролю – але вже від нового генпідрядника, залученого за нової влади – фірми «КБР».

«В розмові Божко сам визнає, що це нецільові витрати – оскільки «Енергоатом» уже закупав систему радіаційного контролю – через колишнього підрядника будівництва «Укрбудмонтаж», – йдеться в розслідуванні.

Зазначимо, що у 2021 році Україна офіційно заявила, що припинила вивозити відпрацьоване ядерне паливо з українських АЕС до Росії. Раніше Україна щорічно платила за це Росії 150-200 мільйонів доларів. На початку 2000-х українська влада вирішила побудувати власне Централізоване сховище, яке у 2017 році почав будувати  «Енергоатом». Остання дата здачі об’єкта в експлуатацію, яку озвучило керівництво – березень 2022-го року.