Законопроект 5431 – це не антимонопольна реформа Зеленського. Це – фейк
20.01.2022   //  

Автор: Агія Загребельська, засновниця “Ліги антитрасту”, держуповноважена АМКУ у 2015-2019 гг.

Кожен великий бізнесмен або компанія перш ніж придбати новий актив мають отримати на це дозвіл в конкурентному відомстві. Ахметов, Коломойський, Фірташ, Пінчук та інші кандидати в олігархи купували свої монополії саме з дозволу АМКУ.

І якщо в ЄС та США левова частина великих транзакцій не обходиться без вимоги конкурентного відомства продати певні активи, перш ніж щось купити. То в Україні АМКУ за більш ніж десять років жодного великого бізнесмена не зобов’язував щось продати або не відмовив у дозволі з причин монополізації.

Ще наприкінці минулого року Байден заявив про пріоритетність антимонопольної політики для його адміністрації. Черговий доказ того, що це не просто слова, американці побачили вчора.

На спільній прес-конференції керівники ФТС та Міністерства юстиції заявили, що вони планують зробити процедуру надання дозволів на злиття жорсткішою. Серед іншого нова політика передбачатиме оцінку того, як транзакції впливатимуть на ринки праці, на якість товарів та інновації.

Проект нового акту опубліковано та всі бажаючи можуть пропонувати до нього зміни та наводити відомствам приклади антиконкурентних практик, що стали можливими після злиттів.

Більш жорстка позиція ФТС до злиттів стала помітною в останні місяці, коли відомство заблокувало кілька великих транзакцій. Крок по зміні законодавства – був цілком очікуваний для всіх.

А що ж у нас?

Якщо коротко – нічого. Точніше рух в зворотньому напрямку.

Антимонопольна реформа Зеленського, яку нам «продають» як суттєвий крок у боротьбі за конкуренцію, очікувано, такою не є.

Зменшення відповідальності для порушників вдвічі, «ручний АМКУ для Банкової» та ще більше обмеження прав споживачів – те, що вона нам принесе насправді.

В частині дозволів на злиття суттєвих змін не очікується. Навпаки, депутати Зеленського намагаються «пропхати» норму, що дозволить монополістам «обходити» АМКУ при придбанні недорогих, але важливих активів.

Отже, поки американці слідкують за тим, як Байден виконує свої антимонопольні обіцянки, українці будуть вчергове спостерігати, як Зеленський їх «кидає», переконуючи вустами своєї подружки, за сумісництвом голови АМКУ, що занадто суворе антимонопольне покарання в діючому законі може довести олігархів до банкрутства.

Блог від: Агія Загребельська