Український «Діаконт» виграв у директора російського третину мільярда «Енергоатома»
20.01.2022   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 4 і 10 січня за результатами тендерів замовило ТОВ «Діаконт» обладнання для ЗАЕС на 339,66 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У квітні-травні 2023 року для блоку №6 Запорізької АЕС поставлять обладнання для модернізації перевантажувальної машини та заміни її системи управління за 172,45 млн грн. Також у травні та липні 2022 року поставлять дві системи промислового телебачення відповідно для блоків №3 та №6 по 83,60 млн грн. Виробником вказаний постачальник.

Сума угод на 0,5% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 341,36 млн грн.

Спершу обидва тендери передбачали післяоплату. Анонімна фірма просила, щоб замовник дозволив аванс 40%. Він дозволив лише на тендері щодо промислового телебачення, а на іншому тендері відповів фірмі, що авансування не передбачене виробничою програмою.

Українським «Діаконтом» із-під Києва володіють директор Микола Дроган та Вадим Жданенко. Раніше партнерами Дрогана були Ірина Дудка та Валерій Чалайдюк. У 2013-2014 році переможець узяв підрядів на 3,22 млн грн., а з 2016 року – на 704,91 млн грн.

У 2018 році «Наші гроші» зафіксували, що український «Діаконт» подавав на тендер філії «Прикарпаттрансгаз» ПАТ «Укртрансгаз» документ, де зазначалось, що в 2015 році його посадові особи проходили професійні навчання, організовані російським ЗАТ «Діаконт».

Російський «Діаконт» виробляє радіаційно-стійке телевізійне обладнання, технологічне обладнання, роботизовані діагностичні комплекси та системи управління для АЕС. За даними казахстанських ЗМІ, він є одним із двох підприємств світу, які виготовляють радіаційно-стійкі об’єктиви-трансфокатори (другим виробником, імовірно, є шведська «Ahlberg Cameras AB»). У 2018 році він не був повторно внесений у список після спливу річних санкцій РНБОУ разом із дочірньою італійською «Diakont s.r.l.». Російським «Діаконтом» та італійською фірмою керує Михайло Федосовський. Йому ж належить російське ТОВ «Комтех», яке було єдиним суперником українського «Діаконту» на нинішніх торгах «Енергоатома» і так само зазначало виробником обладнання себе.