Прокуратура через суд знесла план зонування Миколаєва, де зелені зони віддавали під забудову
18.01.2022   //  

Рішення Миколаївської міської ради від 11.08.2016 «Про затвердження Плану зонування території міста Миколаїв» визнано незаконним з моменту прийняття. Про це свідчить постанова Верховного Суду від 11 січня. Ця постанова набрала законну силу з дати її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Таке рішення прийнято за позовом першого заступника прокурора Миколаївської області.

Суди перших двох інстанцій виходили з того, що затверджений вказаним рішенням міськради План зонування території м. Миколаїв не узгоджувався з положеннями діючого Генерального плану міста та йому суперечив, а міськрада діяла всупереч вимогам діючого містобудівного законодавства, Земельного кодексу України, Водного Кодексу України, без дотримання процедури громадських слухань.

Верховний Суд, дослідивши матеріали справи, погодився з тим, що План зонування не відповідав положенням діючого Генплану Миколаєва, суперечив вимогам законодавства.

Так, у Плані зонування частину земель зелених насаджень, прибережних територій та лісу було віднесено до зони житлової забудови та забудови офісами і торгівельними установами.

ВС нагадав, що відповідно до чинного законодавства план зонування території розробляється на підставі генерального плану території та не може йому суперечити.

Поряд із цим, відповідно до ст. 50-52 Земельного кодексу, на землях рекреаційного призначення забороняється діяльність, що перешкоджає або може перешкоджати використанню їх за призначенням.

Згідно з пунктом 10.4 (б) розділу 10 ДБН 360-92 прямо заборонено господарське та інше будівництво у межах зелених зон.

Окрім цього, відповідно до статей 55, 57 Земельного кодексу землі лісогосподарського призначення використовуються виключно для ведення лісогосподарської діяльності та не можуть бути надані для забудови житловими будинками.

Статтею ж 89 Водного Кодексу та статтею 61 Земельного кодексу передбачено, що прибережні захисні смуги є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності. У прибережних захисних смугах уздовж річок, навколо водойм та на островах забороняється: будівництво будь-яких споруд (крім гідротехнічних, навігаційного призначення, гідрометричних та лінійних), у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів.

Нагадаємо, План зонування території міста Миколаєва був розроблений ДП УДНДІПМ «Діпромісто» згідно з договором від 30.05.2012, укладеним із Управлінням містобудування і архітектури Миколаївської міської ради. 26.11.2012 текстові та графічні матеріали були передані замовнику – Миколаївській міській раді.

06.07.2015 Управління містобудування та архітектури Миколаївської міської ради уклало договір з ДП УНДІПМ «Діпромісто» на виконання проектно-вишукувальних робіт: оновлення Плану зонування м. Миколаєва, які були виконані 15.10.2015.

Рішенням Миколаївської міської ради № 6/3 від 11.08.2016 План зонування м. Миколаєва було затверджено.