У кінці грудня найдорожчий газ замовило обленерго – по 70 гривень за куб
17.01.2022   //  

Акціонерне товариство «Миколаївобленерго» 30 грудня замовило ТОВ «Миколаївгаз збут» природний газ на 5,69 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма з січня по грудень 2022 року поставить 81,6 тис куб м газу по 69,72 грн. за куб. Угоду було укладено за переговорною процедурою, оскільки двічі було відмінено процедуру відкритих торгів через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій.

Це найвища ціна на природний газ, яку «Наші гроші» знайшли в системі «Прозорро» у закупівлях по Україні у період з 22 по 31 грудня (суми угод від 5 млн грн. і вище).

Як повідомлялося, в грудні світові ціни газу були значно вищими від звичайного рівня. А 22 грудня приведена розрахункова вартість газу на європейських хабах TTF, CEGH та THE до кордону України складала в середньому 73,58  грн за куб. Водночас, за даними зарубіжних агентств, якраз з 22 грудня ціна газу у Європі почала падати. Вже наступного дня вона впала у півтора рази, і в останні дні грудня становила близько 45 тис грн. з урахуванням доставки до кордону України та ПДВ. А 30-31 грудня ціна була менше 40 тис грн. за куб.

Станом на 14 січня у «Прозорро» не з’явилися додаткові угоди, які б зменшували вартість газу, придбаного «Миколаївобленерго» у «Миколаївгаз збут» Дмитра Фірташа. Для порівняння, 22 грудня
АТ «Хмельницькобленерго» теж за переговорною процедурою замовило ТОВ «Екотрансгаз» газ на 9,00 млн грн. по 30 грн. за куб, що більш ніж вдвічі дешевше від ціни, за яку придбало газ «Миколаївобленерго».

На другому місці по дорожнечі після «Миколаївобленерго» – Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця», яка у кінці грудня законтрактувала газ по 65,97 грн. за куб. Про закупівлі газу філією «ЦЗВ» 29-31 грудня «Наші гроші вже писали. В ті дні «Укрзалізниця» замовляла газ не тільки по 65,97 грн. за куб., а і по 62,34 грн., і по 36,45 грн. та 36,3 грн. за куб.

Державне підприємство «Антонов» та державна акціонерна холдингова компанія «Артем» замовили газ по 61,35 грн. за куб. Обидві державні компанії уклали угоди з ТОВ «Укр газ ресурс» зятя Миколи Злочевського Андрія Кучкова.

Найбільше газу на 1,52 млрд грн законтрактувало АТ «Укртрансгаз». ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» поставить його по формульній ціні з базовою ставкою 32,11 грн. за куб.

ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» та ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» (ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз» є переможцем аукціону по «Постачальнику останньої надії») у кінці минулого року уклав з замовники угоди з найменшими цінами на газ.

Замовник Постачальник Ціна за од, грн./кубометр
«Миколаївобленерго» ТОВ «Миколаївгаз збут» 69,72
Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» ТОВ «Газова компанія «Інвестсервіс», ТОВ «Газенерго-трейд» 65,97-36,3
ДП «Антонов» ТОВ «Укр газ ресурс» 61,35
Державна акціонерна холдингова компанія «Артем» ТОВ «Укр газ ресурс» 61,35
Філія «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат» АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» ТОВ «Газ оптимум» 45,16
АТ «Укртрансгаз» «ГК «Нафтогаз України» 32,11
АТ «Хмельницькобленерго» ТОВ «Екотрансгаз» 30,00
ПАТ «Укртранснафта» «ГК «Нафтогаз Трейдинг» 26,29
Квартирно-експлуатаційний відділ міста Полтава «ГК «Нафтогаз України» 16,8
Український державний університет науки і технологій «ГК «Нафтогаз Трейдинг» 16,55
Служба зовнішньої розвідки України «ГК «Нафтогаз Трейдинг» 16,55
Південно-західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ) «ГК «Нафтогаз Трейдинг» 16,55