Оточення колишнього голови Тернопільської та Львівської ОДА добудує школу за 134 млн грн
16.01.2022   //  

Комунальне підприємство «Тернопільбудінвестзамовник» заплатить 134,7 млн грн за будівництво школи по вулиці Бригадній в Тернополі. Підрядником обрали ПП «Креатор-Буд», яке пов’язане із колишнім головою Тернопільської та Львівської ОДА Михайлом Цимбалюком. Про це повідомили «Наші гроші. Львів».

Школа знаходиться у житловому районі «Кутківці», а будувати її почали ще 26 років тому. За проєктом там передбачалось два спортивних зали, басейн, тир, господарське приміщення та актова зала. У 2017 році проєкт відкоригували і порахували, що для завершення будівництва треба 79 млн грн. Пізніше, через зміни в ДБН, проектно-кошторисно документацію знову оновили.

Про гроші і «Велике будівництво»

Завершити цей довгобуд не могли через постійний брак коштів в місцевих бюджетах. Ще у 2015 році чиновники називали це будівництво «проблемою не одної каденції».

У 2020 році заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра повідомив, що на наступний рік фінансування на школу спробують отримати за програмою «Велике будівництво».

Це нам підтвердив і директор Тернопільбудінвестзамовника» Роман Кришталовський: «Ми подались на цю програму. І має бути виділено 97 млн грн з державного бюджету»

Решту 37,7 млн грн одержать з бюджету Тернопільської міської громади.

Роботи планують завершити до кінця 2023 року. За договірною ціною «Креатор-Буд» одержить 4 млн грн прибутку, тобто 3% від суми закупівлі. Частиною коштів фірма поділиться із субпідрядником – ТОВ «Глобал Білд Інжиніринг», яке виконає робіт на 69 млн грн.

Сумнівна конкуренція

Єдиним конкурентом компанії на торгах виступило ТОВ «Інвест Буд Гарант» із пропозицією на 233 тис. грн дорожчою. Ймовірно, фірма виступила технічним учасником, адже не мала шансів на перемогу, оскільки, не завантажила низку необхідних документів. Зокрема інформації про наявну техніку. Крім того, на інших закупівлях «Інвест буд гарант» зазначало, що орендує машини у підрядника переможця ‒ фірми «Глобал Білд Інжиніринг».

Про підрядника

ТОВ «Креатор-Буд» зареєстрований у Тернополі. Підприємство належить до, так званої, групи родин Гуда- Цимбалюк. Основна діяльність групи – будівництво та нерухомість, а також медичний бізнес. Власником «Креатор-Буду» є Ігор Гуда. З родиною Цимбалюків підприємця пов’язує його дружина, яка є рідною сестрою невістки Михайла Цимбалюка Анни Цимбалюк, яка є лікаркою за фахом та співвласницею низки медичних фірм у Тернополі.

Компанія «Креатор-Буду» є відомим забудовником, за даними LUN, вже звела 16 житлових комплексів, а ще 12 є у процесі будівництва.

При цьому, компанія фігурує у низці кримінальних проваджень. У 2019 році «Наші гроші» писали, що «Креатор-Буд», а також інші фірми Ігоря Гуди, підозрюються у махінаціях з земельними ділянками – незаконній зміні виду використання земельної ділянки. Вид використання території площею 4,3 га на вул. Дегтярівська, 17-19 у Києві з змінили з «іншої комерційної діяльності» на «для обслуговування багатоквартирного житлового будинку». Тоді на ділянку наклали арешт, але у червні 2021 року його скасували. Також у нецільовому використанні землі компанію підозрюють і на іншому об’єкті у Києві ‒ будівництві ЖК Krauss Gallery на вул. вул. Круглоуніверситетська, 5-7.

А от щодо державних замовлень, то раніше компанія не брала активної участі у закупівлях. Єдине попереднє замовлення ‒ ремонт підвалу за 199 тис. грн у тернопільській лікарні ще у 2017 році.