21,56 млрд минулого тижня: Укравтодор викинув «Ростдорстрой» з неПрозоррого тендеру по Великій кільцевій на 5 млрд
16.01.2022   //  

З 8  по 14 січня в «Прозорро» опубліковано результати 48 тис закупівель на загальну суму 21,56 млрд грн. Таблиця топ-10 підрядів нижче.

На асфальтування доріг провели тендери на 6,15 млрд грн, це 29% від закупівель по всій Україні (у тому числі в структурі Укравтодору 3,96 млрд грн, місцеві органи влади 2,19 млрд грн).

Найцікавіша подія відбулась поза системою «Прозорро» – на тендері по ремонту однієї з ділянок Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва очікуваною вартістю 5,35 млрд грн. Торік «слуги народа» законом вивели це будівництво з-під дії закону про закупівлі. І саме ця позазаконність зіграла поганий жарт з одним з засновників картелю – «Ростдорстроєм» з групи мера Одеси Генадія Труханова. Фірма понесла витрати на підготовку тендерної пропозиції, на банківську гарантію, однак її вигнали з торгів через те, що замовник – Служба автодоріг Київської області – не зміг перевірити підтвердження надання банківської гарантії (переписка тут):

«Файл у складі архіву з назвою «гарантія 1314.pdf.p7s.p7s» завантажується як кваліфікований електронний підпис, тобто можливості ознайомитися з повним текстом Банківської гарантії у Замовника відсутня».

«Ростодорстрой» відповів:

«Під час перевірки Банківської гарантії №0GO21С1314/OD від 30.12.2021р. на сайті центрального засвідчувального органу відображається накладений кваліфікований електронний підпис банком-гарантом відповідно до вимог діючого законодавства України та документації Замовника. Ми наразі перевірили, напевно, з десяток разів та впевнились у наведеній інформації, що гарантія надана та належно оформлена, підписана, файл відкривається та перевіряється наявність та достовірність накладеного КЕП. За потреби маємо змогу бути присутніми на зустрічі будь-де та будь з ким з метою наглядного показу та спільної перевірки файлу з Банківською гарантією! Повідомляємо, що таке безпідставне відхилення нашої Конкурсної пропозиції порушує наші права та законні інтереси… Ваше рішення – неприпустиме! Інакше, з метою відновлення наших порушених прав та охоронюваних законом інтересів, ми будемо змушені звернутися до суду та звернути увагу контролюючих органів та громадськості!»

Відмітимо, що згідно урядового Порядку на дії замовника по Великій кільцевій неможливо поскаржитись до Антимонопольного комітету, як по тендерам, що проводяться у «Прозорро».

З великою цікавістю будемо спостерігати як «Ростдорстрой» намагатиметься привернути увагу громадськості до дискримінаційних виходок Укравтодору, від яких той самий «Ростдорстрой» допомагав відвертати увагу під час «Великого будівництва» за допомогою рекламних кампаній у медіа.

Також додамо, що «Ростдорстрой» єдиний з першозасновників картелю, який у 2021 році зменшив свій дохід в системі «Укравтодору». За даними порталу «Spending.gov.ua», торік «Ростдорстрой» отримав від регіональних Служб автодоріг 7,67 млрд грн, а у 2020 році – 7,76 млрд грн. Тоді як інші п’ять засновників Національної асоціації дорожників України свої доходи збільшили. Матеріал про це буде оприлюднений найближчим часом.

Окрім «Ростодорстрою» замовник також не допустив до торгів турецьку фірму «Taşyapi inşaat taahhüt sanayi ve ticaret a.ş.», яка раніше ще не брала участі в торгах «Укравтодору». Їй також закинули відсутність банківської гарантії. Однак турки не стали скаржитись.

До участі допустили двох українських фаворитів Укравтодору «Автомагістраль-Південь» та «Онур конструкціон інтернешнл», та американську компанію «Bechtel Overseas Corporation». Це крупна фірма з США, що займається будівельними підрядами у багатьох країнах та фігурувала у низці корупційних скандалів з відкатами.

Тепер Київська САД до 1 лютого прийматиме кваліфікаційні пропозиції по будівництву 18 кілометрової ділянки дороги з 9 штучними спорудами.

Нагадаємо, це тендер на першу ділянку дороги, яка матиме загальну довжину 150 км та для неї буде зведено міст через Дніпро. Очікувана вартість будівництва визначена на рівні 300 мільйонів гривень за кілометр ($11,2 млн за нинішнім курсом). За даними «Центру транспортних стратегій», це буде дорожче ніж у США, Канаді, Німеччині та Китаї.

 

Замовник млн. грн. Підрядник Предмет угоди
1. Служба автомобільних доріг у Житомирській області 1012,43 ПрАТ «Хмельницьке ШБУ №56» Послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Т-06-01 Баранівка – Висока Піч (окремими ділянками), Житомирська область (з розробкою проектної документації)
2. Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області 932,40 ТОВ «Спільне Українсько-Німецьке Підприємство «Автострада» Поточний середній ремонт автомобільної дороги державного значення Т-23-21 Ярмолинці – Кам’янець-Подільський на ділянці км 0+900 – км 55+970 (км 0+900 – км 36+575), Хмельницька область (з розробкою проектної документації)
3. Служба автомобільних доріг у Черкаській області 684,84 ТОВ «ШРБУ-48» Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-24-03 Орадівка – Христинівка – Жашків – Корсунь-Шевченківський –Мошни на ділянцi км 0+000 – км 28+000 (окремими ділянками), Черкаська область.
4. Служба автомобільних доріг у Сумській області 484,04 ТОВ «Автомагістраль-Південь» Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Р-44 Суми – Путивль – Глухів на ділянках км 109 + 665 – км 124 + 981 та км 125 + 029 – км 132 + 777
5. ДП «НАЕК  «Енергоатом» 367,08 ТОВ «Спартак-В» Комплексна система діагностики систем реакторної установки і система контролю переміщення трубопроводів 1-го контуру для енергоблока № 6 ВП ЗАЕС
6. Комунальне підприємство «Міськсвітло» Дніпровської міської ради 339,27 ТОВ «Нью стрім енерджі» Електрична енергія
7. Комунальне некомерційне підприємство «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва» 329,62 КО «Київмедспецтранс» послуги з перевезень автомобілями швидкої медичної допомоги та спеціалізованим автотранспортом бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги, створених КНП «Центр ЕМД та МК»
8. Служба автомобільних доріг у Вінницькій області 325,67 ПрАТ «Хмельницьке ШБУ №56» Поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Т-06-10 Любар – Хмільник – Лука-Барська – Нова Ушиця на ділянці км 106+502 – км 114+801, Вінницька область (з розробкою проектної документації)
9. ДП «Дороги Харківщини» 298,25 ПП «Будгарант-7» «Капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення О-211027 Дергачі – Дворічний Кут км 0+102 – км 0+787; км 0+867 – км 18+372 у Харківській області» (з розробкою проектної документації)
10. Управління  капітального  будівництва Тернопільської  обласної державної  адміністрації 283,10 ТОВ «Техно-буд-центр» «Експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення Тернопільського району Тернопільської області»

Юрій Ніколов, “Наші гроші”