За рік Україна подвоїла імпорт розчинників для «бодяги» – бюджет втратив понад мільярд
14.01.2022   //  

В 2021 році в Україну було завезено 132 тисячі тон розчинників для лакофарбової промисловості, що більше від імпорту попереднього року на 86%.

Про це свідчать дані Консалтингової компанії А-95, повідомляє Enkorr.

Основні обсяги цього компонента використовують в нелегальному виробництві нафтопродуктів без сплати акцизу, втрати державного бюджету оцінюються в 1,1 млрд грн.

Переважно розчинники імпортувалися із Росії та Білорусі – 67 тис т та 58 тис т відповідно. За рік обсяг імпорту з Росії  зріс на 56%, з Білорусії – на 158%.

Найбільшим отримувачем розчинників стала група компаній «БРСМ-Нафта» – 24,5 тис . Зокрема, ексклюзивний постачальник нафтопродуктів в мережу «БРСМ»  – ТОВ «Катма Груп» завезла понад 21 тис т із Білорусі, решта розчинників був куплений у сторонніх постачальник.

При цьому, в 2020 році «Катма Груп» імпортувала менше 2 тис т розчинників.

Другим за обсягами отримувачем стала група компаній, що управляє міні-НПЗ в Мерефі Харківської області. Спеціімпортер групи ТОВ «Промхім» завіз з Росії понад 24 тис т розчинниківю Роком раніше було завезено 14,5 тси т.

Третім за величиною імпортером розчинників стала компанія «ВТГ-Трейдінг» – понад 9 тис т (0,4 тис т в 2020 році). За даними ЗМІ, діяльність фірми пов’язана з групою «Сан Ойл», яка управляє однойменною мережею АЗС.

Відповідно до супроводжувальних документів, переважно в Україну завозяться розчинники, що є сумішшю компонентів для підвищення октанового числа при виробництві нафтопродуктів. Кожен з таких компонентів окремо оподатковується акцизом, але особливо приготовлені суміші з цих компонентів не підлягають акцизу.

Від «Наших грошей»

Оператором найбільшого в країні нелегального НПЗ в Мерефі є ТОВ «АЕС Компані», яка офіційно записана  на гендиректора футбольного клубу «Металіст 1925» Ярослава Вдовенка. За даними ЗМІ, вона контролюється родиною та партнерами заступника голови Харківської ОДА Олександра Скакуна (полковник СБУ), що в кінці минулого року претендував очолити цю обласну держадміністраціію. Згідно інформації в ухвалі Печерського райсуду Києва від листопада 2019 року, основним покупцем продукції НПЗ є мережа АЗС «Мотто» екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького, який втік до Ізраїлю та став Розенбергом.