Сину Мошенського відписали 33 мільйони на протиаварійний ремонт Гостинного двору
14.01.2022   //  

Національний заповідник «Софія Київська» Мінкультінформполітики 30 грудня уклав угоду з ТОВ «Інжинірингова компанія Планета Буд» про ремонт Гостинного двору вартістю 33,20 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До весни 2022 року виконають першочергові протиаварійні роботи на будівлі «Гостинний двір» на Контрактовій площі, 4. Це пам’ятка національного значення. Зокрема виконають підготовчі та демонтажні роботи, влаштують покрівлю, покриття і парапет по периметру, розчистять внутрішнє подвір’я, вкриють плівкою внутрішні фасади, підготують металеві конструкції, влаштують тимчасові опорні риштування, освітлення, системи охоронної сигналізації та відеоспостереження, комплектну трансформаторну підстанцію, огорожу.

У кошторисі гідрофобне просочення Funcosil SNL 30L дешевше від ринку, а ціна бетону ринкова. Мультиформатні відеокамери Hikvision DS-2CE12DF0T-F 2 МП коштують по 3 010 грн., хоча в інтернет-магазинах їх можна знайти вдвічі дешевше – по 1 529 грн.

Закупівлю провели без торгів, за переговорною процедурою з огляду на «виникнення особливих економічних обставин з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій». В обґрунтуванні сказано, що у вересні 2020 року працівники метрополітену виявили кілька руйнувань асфальтового покриття і ґрунту з утворенням провалів. У цих провалах накопичувалась вода, яка просочувалась у метрополітен. Отже, пише замовник, без ремонту можливе обвалення «Гостинного двору» і залиття водою метрополітену, що загрожує здоров’ю і життю людей та може призвести до значних матеріальних збитків.

Доводячи неможливість дотримання строків для проведення тендеру, замовник послався на протокол Постійної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації КМДА від 18 жовтня 2021 року. Також він керувався позитивним експертним звітом щодо розгляду проектної документації на будівництво від 17 грудня 2021 року.

Столична фірма «ІК Планета Буд» належить Сергію Мошенському. Це син та помічник екснардепа Валерія Мошенського, власника великого столичного будівельного холдингу «Група компаній «Планета». На початку сторіччя «Планета» була однією з найбільших будівельних компаній України, але з часом її активність зменшилась. За часів Порошенка «ІК Планета Буд» працювала у Харкові, де отримала від мерії Кернеса підряд стосовно реконструкції парку ім. Шевченка за 250 млн грн. За той контракт поліція відкрила справу про розтрату бюджетних коштів через завищення кошторису. Однак у тюрму ніхто не сів.

У 2021 році Сергій Мошенський вивів інше підприємство зі своєї групи на ремонт мостів.

А «ІК Планета Буд» у 2021 році уклала дві угоди на реконструкцію ВДНГ. Замовником був Національний комплекс «Експоцентр України», підконтрольний Офісу президента.