Навпроти метро «Мінська» під виглядом реконструкції вже знесеної двоповерхівки виросте новий ЖК
14.01.2022   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА 29 грудня видав ТОВ «Малстріт» нові містобудівні умови та обмеження для реконструкції нежилого будинку (в літ. А) під багатоповерховий житловий будинок з приміщеннями громадського призначення на просп. Оболонському, 18 в Оболонському районі м. Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Забудова відбувається на ділянці площею 0,36 га (8000000000:78:093:0012) на просп. Оболонському, 18, яку Київрада передала ТОВ «Малстріт» в оренду на 5 років у липні 2021 року. При цьому було змінено цільове призначення землі – із «будівництва та обслуговування будівель кредитно-фінансових установ» на «багатоквартирне житлове будівництво».

За даними МУО, реконструювати фірма збирається нежилий будинок (в літ. А) площею 1698 кв м, який належить «Малстріт» на підставі договору купівлі-продажу від червня 2019 року.

Втім, станом на грудень цей будинок вже був щонайменше наполовину знесений.

По суті, це вже буде не реконструкція, а нове будівництво. Варто відзначити, що раніше державними будівельними нормами при реконструкції вимагалося збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій. Разом з тим з 01.06.2018 набрали чинності зміни до ДБН А.2.2-3:2014, у яких залишили лише збереження елементів несучих конструкцій. Тобто, забудовник може розповідати, що залишив кілька цеглин від старого фундаменту, будуючи цілком новий об’єкт.

ТОВ «Малстріт» раніше вже отримував МУО на забудову ділянки на просп. Оболонському, 18 – у грудні 2019 року. Відповідно до них, фірма мала провести реконструкцію будівлі в межах існуючих фундаментів під багатофункціональний комплекс. На момент їх отримання фірма ще не оформила оренду ділянки. Ці старі МУО група фізосіб намагалася визнати неправомірними і скасувати через суд. Однак, у грудні 2021-го старі містобудівні умови були скасовані за заявою самого «Малстріт», оскільки за кілька днів вона отримувала нові МУО.

За даними нових МУО, висота об’єкта після «реконструкції» становитиме 182,5 метри відповідно до Балтійської системи висот. Це буде будівля вище 16 поверхів.

Відзначимо, що у вересні 2021 року «Малстріт» отримало в Державній архітектурно-будівельній інспекції України дозвіл на виконання будівельних робіт на підставі старих МУО. На сьогодні він значиться у ЄДЕССБ як діючий документ. Генпідрядником будівництва є ТОВ «КДД Стандарт».

Додамо, що Детальний план території, що включає ділянку на просп. Оболонському, 18, відсутній. Між тим, Нацагентство з питань запобігання корупції присвоїло високий рівень корупційного ризику наданню чиновниками містобудівних умов та обмежень за відсутності ДПТ. Як зазначили у НАЗК, ДПТ є єдиним видом містобудівної документації, що дає змогу однозначно встановити можливий для будівництва тип об’єкта та відповідні умови й обмеження конкретної ділянки. Як відомо, при розробці ДПТ враховуються зауваження місцевих жителів.

Власниками ТОВ «Малстріт» є Сергій Макаренко (90%) і АТ «ЗНВКІФ «С1 Інвест» Петра Сліпця (10%). Керівником фірми є Олександр Галицький, представником – Дмитро Сотніков.

Сергій Макаренко є керівником компаній ТОВ «Центр сучасної стоматології», ТОВ «Європейська стоматологія», ТОВ «Провідна європейська стоматологія», ТОВ «Міжнародна стоматологічна компанія», співвласницями яких є Ольга Сліпець і Галина Сліпець.

Власником ТОВ «КДД Стандарт» є ТОВ «Стандарт 1 Юкрейн», яким володіє Вадим Павлушин.

Петро Сліпець раніше був співвласником ТОВ «КДД Групп», яке на сьогодні вже ліквідоване.

 

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»