«Приватбанк» купив дизель генератори по 12 мільйонів (додано)
13.01.2022   //  

(додано повідомлення «Далгакиран» та інформацію про невідомого конкурента на аукціоні)

Акціонерне товариство Комерційний банк «Приватбанк» замовив ТОВ «Далгакиран компресор Україна» модернізацію системи гарантованого електропостачання за 25,91 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Для забезпечення незалежного джерела енергії для «Приватбанку» у Дніпрі поставлять два дизель генератора Cummins C1675D5A (Великобританія) по 12,02 млн грн. Комплекс робіт для початку експлуатації обладнання коштуватиме 1,87 млн грн.

Згідно з техзавданням, номінальна потужність дизель генератора має бути не менше, ніж 1400 кВА/1120 кВт.

Українські продавці таких дизель генераторів, у тому числі і фірма-переможець, на сайтах вказують про їх наявність, не повідомляючи їх вартість, а зазначаючи, що ціна за запитом. Водночас в сусідній Росії подібні дизель генератори пропонують по 332,7 тис євро, що за теперішнім курсом складає 10,5 млн грн.

Закупівля була проведена без використання електронної системи “Прозорро”, а на майданчику самого “Приватбанку”. Тут жодні дані про інших учасників не розкриваються:

Засновником ТОВ «Далгакиран компресор Україна» є турецьке АТ «Далгакиран Макіна Санаї Ве Тіджарет Анонім Ширкетіі» та киянин В’ячеслав Дінков (є також директором), який раніше володів ТОВ «Променергообладнання» із Чорноморська Одеської області.

Згідно з «Прозорро», у 2017-2021 рр. фірма виграла тендерів на загальну суму 801,74 млн грн.

Після публікації до «Наших грошей» надійшов лист від представника компанії «Далгакиран компресор Україна». Він вказав на те, що у конкурсі брали участь дві компанії, а не одна, як було вказано у публікації.

Цієї інформації не було оприлюднено у «Прозорро», але вона була на приватному майданчику, де «Приватбанк» і проводив торги.

Також представник компанії повідомив наступне:

«Дана поставка – це складний комплексний проект і відповідно до завдання у вартість обладнання входять сотні опцій як по заміні старого обладнання, так і до нового генератора. Тому неправильно порівнювати його вартість із вартістю “голого” генератора та й ще в Росії, де ринок генераторів у рази більший і вони мають зовсім інші закупівельні ціни.

Зараз така ситуація, коли вартість обладнання змінюється за тиждень на десятки відсотків, що пов’язано із коливанням курсу».