Низку університетів США звинуватили в створенні картелю для зменшення фіндопомоги студентам
13.01.2022   //  

П’ятеро колишніх студентів подали позов проти 16 провідних приватних університетів та коледжів США, звинувативши їх у змові для зменшення фінансової допомоги прийнятим студентам через ціновий картель. Про це повідомило видання «The New York Times».

Позов був поданий 10 січня до федерального суду в Чикаго. До переліку потрапили Массачусетський технологічний інститут, Каліфорнійський технологічний інститут, Чиказький університет, Університет Пенсильванії, Північно-Західний університет, Йєль, Браун, Колумбія, Корнелл, Дартмут, Дюк, Еморі, Джорджтаун, Нотр-дам, Університет Райса та Університет Вандербільта.

У позові стверджується, що за майже два десятиліття вони «обрахували» близько 170 тисяч студентів, які підходили для фінансової допомоги.

У позові йдеться про давній виняток з антимонопольного законодавства США, наданий цим закладам. Він дозволяв їм співпрацювати у формулах фінансової допомоги, якщо вони здійснюють так званий «прийом наосліп», тобто без врахування майнового стану студента. Заклади співпрацювали в організації під назвою «The 568 Presidents Group», котра використовувала консенсусний підхід до оцінки платоспроможності студентів. Через це змовників і назвали «картель 568».

Однак позивачі вважають, що насправді дев’ять із цих закладів приймали студентів не наосліп, адже знайшли способи врахувати платоспроможність деяких абітурієнтів. Так, Університет Пенсільванії та Вандербільт враховували фінансові потреби абітурієнтів, які перебували у списку очікування. А інші заклади мали «особливе ставлення до дітей багатих» донорів, що, враховуючи обмежену кількість місць, шкодило учням, які потребують фінансової допомоги.

Також у позові сказано, що Гарвард не приєднався до «The 568 Presidents Group», бо це «принесло б менші пакети фінансової допомоги, ніж Гарвард хотів би присуджувати».

Багато закладів, включно з Колумбією, Дюком та Університетом Райса, відмовились від коментарів. Йєль відповів, що політика фінансової допомоги на 100% відповідає закону.