Давно знайомі фірми позмагались за 23 мільйони на реконструкцію палацу Плотені
13.01.2022   //  

Баранинська сільська рада в Ужгородський районі уклала договір на реконструкцію палацу Плотені у селі Великі Лази за 23,4 млн грн. Підрядником стало ТОВ «Карпатстройекс», повідомляється на сайті публічних закупівель Prozorro.

Палац угорського графа Нандора (Фердинанда) Плотені побудований у 1896 році. Будівля зведена у неокласичному стилі, має два поверхи з колонадами і куполами.

Палац Плотені у селі Великі Лази Ужгородського району. 1908 рік. Фото зі сторінки: Transcarpathian Heritage

«Грошей поки що немає»

Технічним завданням передбачено, що підрядник проведе демонтажні роботи, реконструкцію сходів, балконів, внутрішніх приміщень, оновить інженерні мережі та встановить пожежну сигналізацію.

Щоправда, коштів на виконання всіх робіт поки що немає. Закарпатська ОДА відібрала палац Плотені як такий, що може увійти до списку «Великої реставрації». Однак наразі цей об’єкт не включений до списку.

Як розповів заступник сільського голови Сергій Когутич, у сільраді мають намір відновити будівлю, але грошей наразі на це немає:

«Коштів ще, по-суті, нема. Ми маємо кошторис і експертизу. А також провели закупівлю. В наступному році ми будемо шукати кошти».

Також Сергій Когутич зазначив, що до кінця року роботи виконувати не будуть, а з 2022-го подаватимуть заявки на програму «Великої реставрації», транскордонне співробітництво тощо. Наразі у сільраді на наступний рік передбачили 1-1,2 млн грн з місцевого бюджету на виконання робіт.

Давні суперники

Окрім переможця участь у закупівлі взяв лише один учасник. Це ‒ ТОВ «Турист-ЛТД» із остаточною пропозицією на 110 тис. грн дорожчою.

ТОВ «Карпатстройекс» явний фаворит сільради. Фірма отримує контракти лише від цієї держустанови. З початку 2017 року, за даними Clarity, це 20 договорів на майже 39 млн грн. Усі попередні замовлення фірма отримувала за процедурою звітування, тобто без конкуренції, а вищезгадана закупівля ‒ перша з аукціоном. А для того, щоб відбулись відкриті торги, потрібно було щонайменше двоє учасників.

ТОВ «Турист-ЛТД» вперше бере участь у публічних закупівлях на Prozorro, однак фірма не новачок на тендерах. У 2013 році компанія отримала 13 млн грн на реконструкцію школи-інтернату в Ужгороді. Тоді фірма також змагалась з «Карпатстройексом» У тому ж році фірми знову зустрілись на торгах з реконструкції спортцентру. Його організатором була вже Бараницька сільрада. Перемога у цього замовника традиційно дісталась «Карпатстройексу».

Далі, щонайменше з 2016 року, «Турист-ЛТД» не брав участі у публічних закупівлях, а за даними YouСontrol з 2020 року компанія взагалі не мала жодної виручки.

Про тендер

У обох учасників ми помітили низку нетипових збігів у документах. Це однакові дефекти друку та аналогічні помилки у документах. Але водночас траплялись і відмінні дефекти та помилки, тому документи не є абсолютно ідентичними.

Подібні крапки на документах суперників

Ми звернулись за коментарями до компаній. Співвласниця «Турист-ЛТД» Євгенія Казаку повідомила, що готувала частину документів особисто, а також не готова пояснити подібності помилок та сканів. І припустила, що це зумовлено однаковими шаблонами документів.

Натомість директор «Карпатстройексу» Василь Січка на запитання відреагував бурхливо, але повідомив, що документи готував самостійно.

Про підрядника

ТОВ «Карпатстройекс» зареєстроване в Ужгороді й належить до бізнесу родини Ковачів. Бенефіціарами є Василь Січка та Ярина Ковач. Остання є дружиною Василя Ковача. Він тричі був депутатом Закарпатської облради (2002-2012), упродовж 14 років очолював ПАТ «Закарпаттяобленерго» (1998-2012) та був депутатом Верховної Ради від «Партії Регіонів» (2012-2014 рр.).

Родина Ковачів, крім цієї компанії, володіє Воловецьке КП «Агрошляхбуд», яке займається будівництвом доріг, а також кількома підприємствами у галузі альтернативної енергетики. У останній сфері Ярина Ковач також є бізнес-партнеркою Тетяни Ледиди ‒ дружини Олександра Ледиди ‒ колишнього голови Закарпатської ОДА та чинного депутата Закарпатської обласної ради від партії «За майбутнє».