Угроблений росіянами завод мікроскопів «Selmi» продали власникам будівельних супермаркетів
12.01.2022   //  

ТОВ «Луксор Лімітед» за результатами аукціону стало власником чотирьох виробничих корпусів та котельні сумського ВАТ «Selmi» за 19,00 млн грн.

Відповідний договір про придбання майна 10 січня було оприлюднено на «Прозорро.Продажі».

ВАТ «Selmi» – спадкоємець виробничого об’єднання «Електрон», що за Радянського Союзу виробляло мас-спектрометри, растрові електронні мікроскопи та високотехнологічну апаратуру. Після приватизації контрольний пакет підприємства опинився у виробничого об’єднання «Електрохімічний завод», що входить до російської державної корпорації «Росатом». В 2010 році була порушена справа про банкрутство заводу, в 2017 році він визнаний банкрутом. Станом на 2013 рік борги перед кредиторами та працівниками складали 52 млн грн.

Аукціон з продажу відбувся 3 січня, стартова ціна продажу складала 16 млн грн. Нерухомість заводу в центральній частині Сум забезпечувала вимоги ТОВ «Факторингової компанії «Фортінія 17» – одного з кредиторів заводу. За даними судового реєстру, фірма вимагає біля 15 млн грн. боргу.

В листопаді ця ж нерухомість була виставлена на «Прозорро.Продажі» за 55 млн грн., але аукціон не відбувся. На останніх торгах «Луксор Лімітед» було єдиним учасником.

«Луксор Лімітед» заснували громадянин Польщі Ярослав Ввєденський та українці Олег Долгозвяг та Дмитро Таубін. Останні двоє є засновниками ТОВ «Торговельно-будівельний дім «Олді». Це мережа мережа будівельних супермаркетів «Олді». Саме фірмі «Луксор Лімітед» в 2018 році Житомирська міська рада погодила продаж понад два гектара по Вітрука 9 за майже 5 млн грн. Там знаходилися приміщення колишнього заводу «Електровимірювач». Тепер там побудований супермаркет «Олді».

Ярослав Ввєденський згадується у декларації за 2019 рік Ігоря Баленка як людина, що позичила йому $1,4 млн. Баленко відомий як депутат Київради та колишній власник мережі продуктових супермаркетів «Фуршет». Весною 2021 року АМКУ дозволив купити цю мережу ТОВ «Сільпо-Фуд» Михайла Костельмана.

На 14 січня запланований аукціон з продажу обладнання ВАТ «Selmi» стартовою вартістю 16,43 млн грн.