ОАСК прибрав обмеження для нової 25-поверхівки на Печерську, яка буде втричі вищої від дозволеної Генпланом
11.01.2022   //  

Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправними і скасував положення містобудівних умов та обмежень для проектування житлового комплексу по вул. І. Брановицького, 3 у Печерському районі столиці, що стосуються необхідності дотримуватися пам’яткоохоронного законодавства і отримати погодження в Мінкультури. Про це свідчить рішення від 20 грудня, оприлюднене 31 грудня.

Рішенням судді Аріни Літвінової скасовано такі пункти МУО:

  • остаточна висота об’єкта визначається з урахуванням пам’яткоохоронного законодавства, за умов узгодження з Міністерством культури України майбутніх перетворень;
  • допустимий відсоток забудови ділянки визначити відповідно до вимог розділу 11 «Охорона історичного середовища, пам’яток історії та культури» ДБН 360-92**;
  • ділянка проектування знаходиться в межах історичного ареалу м. Києва, історичного центру м. Києва, центральної планувальної зони, в зоні регулювання забудови II категорії;
  • отримати висновок щодо проектної документації в Мінкультури;
  • дозвіл на виконання робіт отримати згідно законодавства в разі необхідності (ЗУ «Про охорону культурної спадщини»;
  • рекомендовано проектну документацію надати на розгляд Консультативної Ради з питань охорони культурної спадщини Департаменту охорони культурної спадщини КМДА з врахуванням зауважень викладених в протоколі Ради, при доопрацюванні проектної документації;
  • виконати вимоги закону «Про охорону культурної спадщини», рішення виконкому Київради від 16.07.1979 №920, та розпоряджень КМДА від 17.05.2002 №979 і від 12.05.2006 №817;
  • проектну документацію розробляти та затверджувати відповідно до вимог закону «Про охорону культурної спадщини», «ДБН Б.2.2-2-2008 «Планування та забудова міст і функціональних територій. Склад, зміст, порядок розроблення, погодження та затвердження науково-проектної документації щодо визначення меж та режимів використання зон охорони пам’яток архітектури та містобудування».

Нагадаємо, у липні 2019 року Департамент містобудування та архітектури КМДА видав ТОВ «Расмус» містобудівні умови та обмеження на реконструкцію нежитлових будівель під житловий комплекс на ділянці площею 0,54 га на вул. І. Брановицького, 3.

Дозволена умовна висота – 73,5 м (близько 25 поверхів), що майже втричі перевищує дозволену Генпланом висоту у цьому районі (27 метрів, тобто 9 поверхів).

Частина ділянки на вул. І. Брановицького, 3 перебуває в зоні охорони пам’ятки архітектури національного значення «Вали і рови Васильківського укріплення Київської фортеці», тому будувати новий житловий комплекс в цій частині заборонено. Громадськість ініціювала створення робочої міжвідомчої групи за участі представників Мінкультури, департаментів КМДА та депутатів Київради для захисту цієї пам’ятки.

Варто відзначити, що ділянка на вул. І. Брановицького, 3 розташована на зсувонебезпечних територіях. Місцеві жителі наголошують, що нове будівництво загрожує остаточним руйнуванням їхніх і так аварійних будинків.

На початку грудня 2021 року постійна земельна комісія Київради погодила проект рішення про зміну цільового призначення ділянки на вул. Ігоря Брановицького, 3 із будівництва офісів на житлову забудову, водночас зменшивши річну орендну плату для ТОВ «Расмус» з 2,59 млн грн до 768 тис грн. Протягнути це рішення забудовнику допоміг депутат від «Батьківщини» Юрій Зубко, який у 2012-2017 рр був керуючим справами «Київміськбуду».

ТОВ «Расмус» пов’язане із оточенням нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара і президента «Київміськбуду» Ігоря Кушніра.

«Расмус» був створений у 2013 році. Із 2013 по 2016 рр 50% у цьому підприємстві належало Вікторії Полухіній. З 2017 року і донедавна Полухіна була засновницею ТОВ «Магнат Будсервіс Лтд», власником і керівником якого є Михайло Стола – батько Вадима Столара.

Нинішнім власником ТОВ «Расмус» є кіпрська компанія «Канетро Холдінгс Лтд». У держреєстрі вказується, що 50% кіпрської компанії належить Дмитру Мармуляку. Він у 2013-2016 рр був директором ТОВ «Проффайненс Груп», якого надалі замінила, ставши і засновником фірми, Лариса Криворучко – це дружина Володимира Криворучка. Разом із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром у 2010 році вони стали депутатами Кременчуцької міської ради від Партії регіонів. Саме у Кременчуці Кушнір вибудував свою кар’єру.

Керівником ТОВ «Расмус» є Руслан Федорченко. За даними Youcontrol, у 2007-2012 рр він очолював комунальне підприємство «Благоустрій Кременчука». У 2010 році він входив до списку кандидатів від Партії регіонів у депутати Кременчуцької міськради разом із Ігорем Кушніром та Володимиром Криворучком. У 2015 році Федорченко був обраний депутатом Кременчуцької міськради від партії «Опозиційний блок». З 2013 по 2018 рр Федорченко був директором ТОВ «Елітна механізація будівництва», основним власником якого було ПАТ «ХК «Київсьміськбуд».

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»