Укравтодор добровільно виконав рішення суду першої(!) інстанції і заплатив «Онуру» 348 млн (додано)
10.01.2022   //  

(додано коментарі від «Onur Group»)

Укравтодор 30 грудня заплатив представництву компанії «Онур таахут» 347,51 млн грн у якості добровільного виконання рішення суду першої інстанції. Про це свідчать дані державного порталу «Spending.gov.ua» про казначейські проплати.

Держагенство вирішило не подавати апеляцію та добровільно виконало рішення Госпсуду м.Києва від 23 вересня.

Судовий спір стосувався ремонту кількох ділянок траси М-05 Київ – Одеса. Укравтодор у січні 2020 року замовив його компанії «Onur» за результатом тендеру, що проводився поза системою «Прозорро». Оскільки цей ремонт фінансувався за рахунок кредитних коштів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Onur» тоді виграв торги з ціною 65 млн євро, однак через півроку ЄБРР повідомив Міністерству фінансів про призупинення фінансування контракту до завершення розслідування щодо порушень умов проведеного тендеру. Йшлось про фальсифікацію торгів.

Як повідомляли «Наші гроші», чиновники ЄБРР і Європейського інвестиційного банку дізнались, що компанія  «Онур» внесла зміни у свою тендерну пропозицію після її подання, замінивши в ній одну сторінку – там де була прописана ціна. І пропозиція «Онуру» стала не другою, а першою на тендері, обігнавши найближчого конкурента «Автомагістраль-Південь» всього на 0,2%.

Відтак  листами від 30.10.2020 ЄБРР та від 05.02.2021 Європейський інвестиційний банк скасували фінансування цього контракту.

На той момент «Onur» виконав частину робіт на суму 11 млн євро та подав до суду щодо стягнення цих коштів з Укравтодору.

Слід зазначити, що умовами контракту передбачено вирішення спорів у міжнародному комерційному арбітражному суді (пункт 20.6. Умов FIDIC). Але Укравтодор не заперечував щодо розгляду справи Господарським судом міста Києва.

Суддя Удалова менш ніж за три місяці розглянула цей позов та констатувала, що відсутність у боржника необхідних коштів або взяття ним зобов`язань без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень не звільняє його від обов`язку виконати господарські зобов`язання.

Укравтодор не став заперечувати проти такого рішення та не подав апеляційну скаргу. Та 30 грудня добровільно заплатив «Онуру» суму еквівалентну 11 мільйона євро. Ці гроші виділені з державного бюджету України.

Нагадаємо, ЄБРР підозрювали у причетності до фальсифікації тендеру низку представників Укравтодору. Та вимагали відсторонити їх від проектів, пов’язаних з європейськими кредитами. Однак після призначення тодішнього голови Укравтодору Олександра Кубракова міністром інфраструктури відсторонені чиновники отримали підвищення. Директор «Укрдорінвесту» Олена Криворучко стала головою Державного агентства інфраструктурних проєктів України («Укрінфрапроект»). Начальниця відділу міжнародного співробітництва Укравтодору Анна Юрченко стала заступницею міністра інфраструктури саме по європейській інтеграції.

У свою чергу ЄБРР продовжив фінансувати інші проекти Укравтодору. Та виділили кошти юристам «Саєнко-Харенко» на написання комплаєнс-системи разом з «Basel Institute on Governance» (Швейцарія).

Жодних кримінальних звинувачень за результатами фальсифікованого тендеру нікому не висунуто.

7 лютого «Наші гроші» отримали від «Onur Group» листа за підписом голови представництва Ільхамі Туфан Ібаса. У ньому висловлена позиція компанії: