«Антонов» замовив дорожчим швейцарцям верстати за 116 мільйонів
29.12.2021   //  

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 1 грудня за результатами тендерів підписало два договори із компанією «Alfleth Engineering AG» (Швейцарія) про купівлю двох верстатів за суму 3,79 млн євро, або 115,88 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року на умовах DAP Київ поставлять два верстати виробництва «Huron Graffenstaden S.A.S.», французької «дочки» індійської «Jyoti CNC Automation Limited».

П’ятиосьовий фрезерно-розточний портальний центр KX200 із робочою зоною не менше 3300х1250х800 мм і двохкоординатною фрезерно-розточною головкою вилочного типу з опціями, софтом, верстатним оснащенням та інструментом коштує 2,22 млн євро. Ще 36 тис євро відведено на монтаж, запуск в експлуатацію та навчання персоналу замовника.

Крім того, п’ятиосьовий фрезерно-розточний портальний центр KX50M для обробки середньогабаритних деталей з наборами інструментів замовили за 1,54 млн євро. Решта 26 тис євро піде на монтаж, запуск в експлуатацію і навчання персоналу «Антонова».

Економія склала 0,5% від 116,47 млн грн. Закупівлі провели за спрощеною/допороговою процедурою, бо «Антонов» не замовник у розумінні закону «Про публічні закупівлі».

На обох тендерах єдині конкуренти переможця пропонували трохи нижчі ціни, однак їх відхилили. На більших торгах це було ПП «Соутех» із верстатом Dynamill G5 PC3 від «Mecof S.r.l.» (Італія) із групи «EMCO» за 2,19 млн євро, а на менших – ТОВ «Варитек» із верстатом Doosan BM2740U від «Doosan Infracore Co., Ltd.» (Корея) за 1,45 млн євро.

Згідно протоколів замовника, «Соутех» запропонував верстат зовсім іншої конструкції, ніж вимагалось, не надала низку документів і не вказала в оновленій пропозиції вартість послуг. «Варитек» запропонував корейський верстат, а тендерна документація вимагала, щоб виробник був із ЄС, Швейцарії, Великобританії, США або Японії. Також замовник зауважив невідповідність технічних параметрів і нестачу досвіду поставки у 2015-2020 роках аналогічних верстатів на підприємства, пов’язаних саме з виробництвом літаків.

Швейцарською «Alfleth Engineering AG» керує Томас Фляйшер, а контактною особою у «Прозорро» є Сергій Сорич. У 2021 році ДП «Зоря»-«Машпроект» замовило їй частини та приладдя до верстатів на 1,83 млн грн., а в 2020 році вона продала ДП «Івченко-Прогрес» верстат за 19,22 млн грн. Обидва держпідприємства входять у концерн «Укроборонпром».