ОАСК зобов’язав КМДА знову розглянути видачу вихідних даних на забудову скверу біля метро «Шулявська»
28.12.2021   //  

Окружний адмінсуд м. Києва зобов’язав Департамент містобудування та архітектури КМДА повторно розглянути заяву Обслуговуючого кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська» про надання містобудівних умов та обмежень для проектування багатофункціонального комплексу з благоустроєм і озелененням скверу на проспекті Перемоги, 50-А в Шевченківському районі міста Києва з урахуванням висновків суду. Про це свідчить рішення від 1 листопада, оприлюднене 21 грудня.

Своїм рішенням ОАСК визнав протиправним та скасував наказ Департаменту містобудування від 15.01.2020 №55, яким кооперативу відмовлено в наданні містобудівних умов та обмежень для проектування багатофункціонального комплексу на ділянці площею 0,31 га на проспекті Перемоги, 50-А.

Підставою відмови була невідповідність намірів забудови вимогам містобудівної документації (Генплану і Детальному плану території). І відповідно до чинного Генплану Києва, і відповідно до ДПТ від 20.12.2017, ділянка на просп. Перемоги, 50-А знаходиться в межах скверу «Слава танкістам».

Дані Містобудівного кадастру м. Києва

 

Дані Детального плану території в межах проспекту Перемоги, вулиць Лагерної, Авіаконструктора Сікорського Ігоря, залізничних колій, вулиць Тимофія Шамрила, Дорогожицької, Олени Теліги, Олександра Довженка в Шевченківському районі м. Києва, затвердженого рішенням Київради від 20.12.2017 №1005/4012

 

Жодних даних про будь-які нові споруди на просп. Перемоги, 50-А у ДПТ немає.

Дані ДПТ в межах проспекту Перемоги, вулиць Лагерної, Авіаконструктора І. Сікорського, залізничних колій, вулиць Т. Шамрила, Дорогожицької, О. Теліги, О. Довженка

 

«Ексон Прем’єр Шулявська» планує збудувати на вказаній ділянці багатофункціональний комплекс на 39 поверхів: стилобатна частина в 4 поверхи та висотна частина в 35 поверхів. На перших 4 поверхах планується розміщення торгових залів і ресторанів; на 7-34 поверхах – офісних приміщень, 35 поверх – технічний, 37-39 поверхи – зали та обслуговуючі приміщення ресторану; у підземній частині передбачається 5-поверховий паркінг.

«Озеленення скверу» передбачено за рахунок покрівлі стилобитної будівлі.

Приймаючи рішення, ОАСК погодився із доводами «Ексон Прем’єр Шулявська» про те, що відмова у видачі МУО нібито не містить чітких підстав невідповідності (у чому саме полягає невідповідність) намірів містобудівній документації.

Більше того, ОАСК, посилаючись на ДПТ, не встановив, що на ділянці на просп.. Перемоги, 50-А знаходиться сквер, зелені насадженні. При цьому, на думку суду, ДПТ не містить заборони щодо розміщення нових споруд в цьому місці.

Щодо поверховості та інших обмежень, то суд послався на надану кооперативом Довідку (витяг) з містобудівного кадастру фрагмент основного креслення (функціональне застосування) генерального плану міста від 19.02.2020, відповідно до якого ділянка віднесена до громадських будівель і споруд з встановленою вистою 50-150 м.

Суд погодився з аргументами кооперативу, що доводи Департаменту містобудування стосовно висотності, небезпеки для метрополітену мають погоджуватись з відповідними органами, тому вони є передчасними, оскільки мають визначатись в містобудівних у мовах і обмеженнях.

Щодо розміщення в багатофункціональному комплексі апартаментів (тобто, по суті – квартир), то судом, з урахуванням поданих кооперативом намірів, не встановлено розміщення апартаментів як житлових приміщень.

Нагадаємо, що на просп. Перемоги, 50-А забудовник зводить житловий комплекс, який рекламується під назвою «50 Авеню». Це проект групи Exon Capital Group, який вона називає одним зі своїх наймасштабніших проектів не тільки в Києві, а й в Україні.

Ділянку 0,31 га на просп. Перемоги, 50-А Київрада спочатку передала в оренду, а потім продала ТОВ «Рінко» у 2004 році за 2,5 млн грн. Згодом у 2007 році Київрада скасувала ці рішення. Але фірма повертати ділянку не збиралася – у тому ж 2007 році «Рінко» внесло її у статутний фонд ТОВ «Шулявка», яке потім через суд добилося визнання за ним права власності на ділянку. У червні 2018 року ТОВ «Шулявка» за договором суперфіцію передала право забудови цієї ділянки Обслуговуючому кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська».

Департамент містобудування КМДА відмовляв забудовнику у видачі МУО на просп. Перемоги, 50-А  один раз у 2018 році, 11 разів у 2019-му і щонайменше один раз у 2020-му.

Попри відсутність вихідних даних на будівництво і дозволу на роботи відповідного класу наслідків забудовник все одно почав будівельні роботи.

Ділянка Перемоги, 50а станом на листопад 2021 Джерело фото: diam.gov.ua

 

12 листопада цього року Дердавна інспекція архітектури та містобудування України повідомила, що за результатами перевірки щодо ОК «Ексон Прем’єр Шулявcька» і ТОВ «Архітектурно-інженерна група «Дельта-Буд» було складено протоколи про правопорушення у сфері містобудування, у т.ч. виконання будівельних робіт без отримання дозволу на їх проведення. Зокрема, 9 листопада інспектор будівельного нагляду видав припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт на просп. Перемоги, 50-А, який Ексон Прем’єр Шулявська» вже через тиждень скасувало через ОАСК.

У травні цього року Київрада прийняла рішення викупити ділянку у ТОВ «Шулявка» для створення міських парків та скверів. Фірма оскаржує це рішення міськради.

Національна поліція розслідує кримінальне провадження № 12020100100001357 за фактами самовільного зайняття земельної ділянки та самоправства на ділянці 0,31 га на просп. Перемоги, 50-А. В лютому цього року у справі призначили комплексну експертизу з питань землеустрою та будівельно-технічну експертизу. У серпні цього року строк розслідування продовжили до лютого 2022 року.

Власниками ОК «Ексон Прем’єр Шулявська» є Йозеф Москович з Ізраїлю, Іван Влад із Закарпаття і компанія «Ексон Груп» (Exon Group LLC, США), 16% у якій контролює Йозеф Москович.

«Ексон Груп» включає в себе, зокрема, ряд інших кооперативів, які здійснюють скандально відомі забудови у Києві. Наприклад, 11-поверхівка на Подолі на садибній ділянці екс-нардепа Оксани Білозір, 11-поверхівка на Батиєвій горі на садибній ділянці екс-нардепа від БПП Віктора Короля, 24-поверхівка над входом ст. м. «Виставковий центр».

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»