За два роки імпортна рідина для деайсингу літаків у «Борисполі» здорожчала майже вдвічі
22.12.2021   //  

ДП «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» 14 грудня за результатами тендеру замовило компанії «Franstir, s.r.o.» (Чехія) протильодотворної рідини для деайсингу повітряних суден на 2,41 млн євро, або 73,17 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До травня 2022 року поставлять 788 т рідини Safewing MP II Flight для протикригової обробки повітряних суден виробництва компанії «Clariant Produkte (Deutschland) GmbH» (Німеччина) по 3,06 євро, або 93 грн. за кілограм. Тут і далі вказуються ціни без ПДВ.

Рік тому, в листопаді 2020 року КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» замовило у ТОВ «Юкойл» 11 т такої рідини уп’ятеро дешевше – по 0,59 євро, або 20 грн. за кілограм.

Півтора року тому, в лютому 2020 року КП «Херсонські Авіалінії» замовили в «Юкойлу» всього 1 т такої рідини в півтора раза дешевше – по 2,10 євро, або 57 грн. за кілограм.

Сам «Бориспіль» два роки тому, в грудні 2019 року замовив «Franstir, s.r.o.» великий обсяг такої рідини на 72%, тобто майже вдвічі дешевше – по 1,78 євро, або 55 грн. за кілограм.

Ціна нинішньої угоди лише на 1% нижча за очікувану вартість закупівлі у 2,44 млн євро.

Єдиним конкурентом був згаданий «Юкойл» Юрія і Віктора Безлюдних, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Нагадаємо, у 2015 року колишнього голову ДСНС Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького затримали на засіданні Кабміну. За даними слідства, чиновники у 2014 році сприяли перемозі «Юкойлу» і ТОВ «ТПП «Альянс» на паливних тендерах. Однак цей епізод не потрапив у обвинувальний акт.

Чеською фірмою «Franstir, s.r.o.» володіють Сергій Іщук та Ольга Єфімова, які наразі мешкають у місті Лугачовіце, однак раніше були зареєстровані в Києві. Загалом із 2010 року компанія виграла в Україні тендерів виключно в «Борисполя» на 27,47 млн євро.

У 2016 році прокуратура Києва в рамках кримінального провадження щодо придбання «Борисполем» російських детекторів вибухових речовин хотіла перевірити можливі зловживання і на інших його тендерах. Слідство вважало, що «Franstir» завищує ціни.