У Ковелі роздробили ремонт центральної вулиці і віддали 6 мільйонів однопартійцю мера-«замайбахівця»
21.12.2021   //  

Управління капітального будівництва та житлово-комунального господарства Ковельської міськради Волинської області віддало ТОВ «Бетон Брук Сервіс» підряди щодо ремонту тротуару на центральній вул. Незалежності на загальну суму 6,2 млн грн. Про це написала Валентина Куць у «Силі правди».

Управління взялося ремонтувати тротуар на вул. Незалежності, яка простягається майже через ціле місто. 13 вересня воно оголосило відразу три спрощені закупівлі на ремонт тротуару: в районі стоматологічної поліклініки, від вул. Шевченка до вул. Пирогова, та в районі будівлі універмагу. На інший відрізок, між вулицями Івасюка та Олени Пчілки, провели відкриті торги. Тут змагалися три учасники, які не торгувалися в аукціоні. А на три із чотирьох тендерів за спрощеною процедурою прийшла лише одна луцька фірма – «Бетон Брук Сервіс».

Закон «Про публічні закупівлі» передбачає, що на капремонт треба проводити відкриті торги, якщо сума закупівлі становить більше 1,5 млн грн.  Проте, ковельські чиновники три ділянки ремонту оцінили до 1,49 млн грн. кожну і провели спрощені закупівлі. Ремонт четвертої ділянки, на яку провели відкриті торги, оцінили у 2,8 млн грн. Тож загалом очікувана вартість ремонту усіх чотирьох ділянок тротуару сягнула 6,6 млн грн. І за цією сумою можна було б провести єдині відкриті торги на ремонт тротуару по вул. Незалежності. Однак цього не зробили.

Оскільки на спрощені закупівлі прийшла лише фірма «Бетон Брук Сервіс», то і ціни її не змінювались.

В результаті управління уклало із «ББС» чотири угоди на 6,21 мон грн. Ремонт тротуару від вул. Шевченка до вул. Пирогова – за 972 тис грн., ремонт біля стоматологічної поліклініки – за 1,37 млн грн., ремонт біля універмагу – за 1,22 млн грн., а між вулицями Івасюка та Пчілки – за 2,64 млн грн.

В управлінні капітального будівництва кажуть, що все зробили законно, а закупівель спеціально не розділяли. Мовляв, у всьому винні бюджетні призначення, які виділяли на кожен відрізок окремо.

Це не перша вдала перемога «Бетон Брук Сервісу» у Ковелі. Віднедавна фірма часто перемагає у місцевих закупівлях. Якщо у 2016-2018 рр. лучани отримали у Ковелі 8 підрядів на 5,98 млн грн., то після перемоги висуванця партії «За Майбутнє» Ігоря Чайки на виборах  мера Ковеля у 2020 році, із «ББС» лише впродовж 2021 р. уклали договорів уже на 29,4 млн грн.

Місцеве видання «Ковель Медіа» перемоги луцької фірми пов’язує із заступником Ковельського мера Тарасом Яковлевим. Напередодні цього тендеру він придбав житловий будинок за заниженою ціною (всього 440 тис грн. за 125 кв м – по 3,5 тис грн., або $130 за квадрат) у селі Струмівка під Луцьком. Йдеться про двоповерхові таунхауси у житловому комплексі «Струмочок», який зводить будівельна компанія «Інвестор».

Офіційно вартість житла в «Струмочку» від забудовника стартувала від 12,4 тис грн. за квадрат. Тобто, за ринковою ціною житло Яковлеву мало б обійтися щонайменше у 1,5 млн грн.

Нерухомість заступнику міського голови продав обраний за списком партії «За Майбутнє» депутат Підгайцівської сільради В’ячеслав Разумовський. Він є співзасновником обслуговуючого кооперативу ЖК «Струмочок» і близький до бізнесмена, власника будівельної компанії «Інвестор», депутата Луцької міської ради, також обраного за списком партії «За Майбутнє», Андрія Разумовського. До листопада 2019 року Андрій Разумовський особисто був співзасновником фірми «Бетон Брук Сервіс», а нині там його сімейний інвестиційний фонд «Інвестор фінанс».

Від «Наших грошей»

Наразі засновниками ТОВ «Бетон Брук Сервіс» є директор Сергій Стрихарчук та АТ «Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд «Інвестор фінанси» Андрія Разумовського та Ангеліни Богданович.