Київрада віддала оточенню Супруненків півгектара біля метро «Деміївська» за «туалетною» схемою
21.12.2021   //  

Київрада на засіданні 16 грудня підтримала передачу в оренду ТОВ «Менаполіс» земельної ділянки площею 0,55 га на вул. Голосіївській, 13-Д у Голосіївському районі міста Києва.

За це рішення проголосували 89 депутатів: Європейська Солідарність – 25, УДАР Віталія Кличка – 22, Єдність – 13, Слуга народу – 11, Батьківщина – 2, ОПЗЖ – 11, Голос – 4, позафракційний -1.

Рішення прийняте з правками та відкладальною умовою, а саме – договір буде укладено з фірмою після підписання меморандуму про взаєморозуміння із сусідніми ОСББ.

За цим рішенням «Менаполіс» отримає на 15 років ділянку для реконструкції трьох споруд площею 53,2 кв м під житловий комплекс. Нагадаємо, що, за даними поліції, ці споруди були самовільно збудовані на комунальній ділянці без жодних дозвільних документів, слідство триває.

Площа ділянки у понад сто разів перевищує площу вказаних трьох споруд. Це виглядає як відома т.зв. «туалетна» схема, коли забудовникам, щоб отримати привабливу ділянку, достатньо мати у власності туалет/сарай/гараж на її території.

За даними джерела «Наших грошей», проект рішення було включено до порядку денного на вимогу представників фракції «Єдність». Саме представник цієї фракції Сергій Кримчак зачитав правки, які, за його словами, були обговорені на зустрічі вранці перед засіданням і відображають компромісну позицію із мешканцями навколишніх ОСББ, що планують загальні збори на січень, і «таким чином буде вирішене питання щодо розширення проїзду до будинків».

Відповідно до наведених Кримчаком правок, питання проїзду буде вирішено за рахунок іншої ділянки, що перебуває в оренді іншої компанії. Так, пропонується поділити ділянку площею 0,47 га (8000000000:79:241:0091) по вул. Голосіївській, 7 корпус 3, яку на початку 2000-х рр отримало в оренду на 25 років ТОВ «Консалтінг Україна». На частині ділянки має бути встановлено безоплатний сервітут для загальнодоступного проїзду транспорту.

Депутат від «УДАРу» Олеся Пинзеник у ході обговорення заявила, що «мешканці сусідніх будинків не погодилися на ці правки, які щойно були зачитані».

«Ці правки стосуються орендаря, який навіть не був присутній на даній зустрічі. Ми пропонуєм забрати землю в орендаря, її поділити – такі правки підтримувати не можна. Компроміс ми готові шукати, і є компромісне рішення з відкладальною умовою – її секретар Київради зачитає на протокол», – зазначила Пинзеник.

Секретар Київради Володимир Бондаренко зазначив, що рішення набере чинність і договір буде підписаний після укладення між товариством і ОСББ «Домашній затишок» і «Голосіївська фортеця» меморандуму про взаєморозуміння.

«А до цього освоєння земельної ділянки не може бути», – зазначив він.

Після цього 85 депутатів Київради спочатку підтримали правки до проекту рішення, а потім 89 депутатів – рішення в цілому.

Власником і керівником ТОВ «Менаполіс» є Вікторія Зінич. Ця фірма була створена у січні 2019 року. Зінич до квітня цього року володіла ТОВ «Закупівлі» і ТОВ «Закупівлі ком», власником яких замість неї стало АТ «ЗНВКІФ «Асвіо Капітал» Вячеслава Супруненка – екс-депутата Київради, колишнього зятя екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Його брат Олександр Супруненко був депутатом Київради і депутатом Верховної Ради, у 2019 році він знову балотувався до парламенту як самовисуванець, проте згодом зняв свою кандидатуру. За даними Youcontrol, Зінич також у 2016-2019 рр була співвласником ТОВ «УХП-Експлуатація» разом із ПАТ «Укрхудожпром», співвласниками якого на раніше були брати Супруненки.

Детальніше про схему на ділянці по вул. Голосіївській, 13-Д читайте тут.