За активної участі Кримчака Київрада з порушенням віддала 1,4 га на Печерську фірмі з орбіти Супруненків
20.12.2021   //  

Київрада на засіданні 16 грудня підтримала передачу в оренду ТОВ «МФК Гуд Лайф» земельної ділянки площею 1,4 га для реконструкції будівель і споруд під багатофункціональний житловий комплекс у пров. Новопечерському, 5 у Печерському районі міста Києва.

За це рішення проголосували 82 депутати: Європейська Солідарність – 18, УДАР Віталія Кличка – 21, Єдність – 13, Слуга народу – 8, Батьківщина – 7, ОПЗЖ – 10, Голос – 4, позафракційний -1. Зокрема, «за» проголосували профільні заступники голови КМДА, які опікуються охороною культурної спадщини у столиці, Володимир Прокопів і Валентин Мондриївський

Проти проголосували сім депутатів: Михайло Терентьєв (УДАР), Михайло Присяжнюк, Владислав Трубіцин, Ксенія Семенова (Слуга народу), Алла Шлапак (Батьківщина), Олександр Лінчевський і Аліна Михайлова (Голос).

Передача ділянки у пров. Новопечерському, 5  в оренду «МФК Гуд Лайф» відбулася надзвичайно швидкими темпами.

Так, 23 листопада цього року «МФК Гуд Лайф» купив три будівлі (6287,3 кв м, 194,9 кв м і 56,8 кв м).

Вже 1 грудня в Київраді був зареєстрований проект рішення про передачу ділянки у пров. Новопечерському, 5 в оренду ТОВ «МФК Гуд Лайф» у зв’язку із набуттям права власності на вказані будівлі. І в цей же день з голосу депутата від партії «Єдність» Сергія Кримчака проект був включений в розгляд постійної земельної комісії, яка його погодила з правками: строк оренди збільшили з 5 до 15 років.

Відтак, «МФК Гуд Лайф» отримує в оренду на 15 років ділянку площею 1,41 га для реконструкції будівель під багатофункціональний житловий комплекс.

Ділянка у пров. Новопечерському, 5 розташована трохи більше ніж у 100 м від пам’ятки містобудування та архітектури національного значення «Вали і рови Васильківського укріплення Київської фортеці 1832-1839 рр».

А згідно з чинними державними будівельними нормами, при намірах будівництва чи реконструкції на ділянці, яка знаходиться поруч (у межах 500 м) з пам’яткою, до прийняття рішення про відведення ділянки необхідно спочатку затвердити межі цієї пам’ятки і зони її охорони (п. 13.1.4 ДБН Б.2.2-12:.2019).

На сьогодні «Вали і рови Васильківського укріплення» не мають цієї затвердженої документації. Межі і зони охорони пам’ятки має затвердити Мінкультури, яке вже заявило про готовність працювати над цим. Наразі триває створення міжвідомчої робочої групи щодо охорони та захисту території вказаної пам’ятки і режиму використання прилеглих територій. Це питання перебуває на розгляді у голови КМДА Віталія Кличка.

Відзначимо, що 9 грудня Управління правового забезпечення діяльності Київради видало зауваження до проекту рішення про передачу ділянки «МФК Гуд Лайф». Управління встановило, що ділянка розташована в Центральному історичному ареалі м. Києва, в зоні регулювання забудови другої категорії, і Детальний план території (ДПТ) відсутній. При цьому, відповідно до ст. 24 закону «Про регулювання містобудівної діяльності», навіть у разі, якщо на ділянці, яка віднесена до категорії земель історико-культурного призначення, розташоване майно заявника, передача такої ділянки в оренду для забудови без існуючого ДПТ не допускається.

Також варто відзначити, що нове будівництво несе небезпеку для житлових будинків на вул. Тверський тупик, через який проходить один з під’їздів до ділянки у пров. Новопечерському, 5. Зокрема, будинок 6/8 у Тверському тупику вже перебуває в аварійному стані, офіційна комісія ще у 2011 році рекомендувала обмежити рух цією вулицею.

Зауважимо, що на початку листопада, тобто до всіх процедур по передачі ділянки в оренду, вона була виставлена на продаж за $20 млн – під багатоповерхову забудову. На сьогодні це оголошення вже неактивне.

Власником ТОВ «МФК Гуд Лайф» є ТОВ «КУА «Аріво Ессет Менеджмент», яке діє від власного імені в інтересах та за рахунок пайового венчурного фонду «Аріво Корпоративний». Керівником фірми є Надія Журавська. За даними Youcontrol, «МФК Гуд Лайф» має відношення до групи братів Вячеслава та Олександра Супруненків. Вячеслав Супруненко – екс-депутат Київради, колишній зять екс-мера Києва Леоніда Черновецького. Його брат Олександр Супруненко був депутатом Київради і депутатом Верховної Ради.

Власником КУА «Аріво Ессет Менеджмент» є Людмила Яковлєва, яка у 2015 році значилась акціонеркою ПАТ «Асвіо Банк», основними власниками якого є брати Супруненки.

Варто нагадати, що депутат Київради від партії «Єдність» Сергій Кримчак також був помічений у протягуванні передачі ще однієї ділянки фірмі з оточення братів Супруненків – на вул. Голосіївській, 13-Д.

Як відомо, у Вищому антикорупційному суді розглядається справа за обвинуваченням Кримчака у заволодінні шістьма земельними ділянками в Києві. Йому була пред’явлена підозра ще у 2017 році. Цікаво, що під час обшуку в квартирі Кримчака з балкону було викинуто 100 тис грн та 3100 доларів готівки.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»