«Центренерго» замовило дорогу хімію у фірми, що придбала Калуську ТЕЦ
20.12.2021   //  

ПАТ «Центренерго» 14 грудня за результатами тендеру замовило ТОВ «Костанза» гідроксиду натрію на 19,31 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До літа 2022 року на теплоелектростанції поставлять 540 т технічного їдкого натру марки А вищого сорту виробництва ТОВ «Карпатнафтохім» по 35 760 грн./т у перерахунку на 100% продукту. Вищий сорт передбачає масову частку гідроксиду натрію не менше 46%.

У листопаді Банкнотно-монетний двір НБУ замовив іншій фірмі трохи такого їдкого натру майже вдвічі дешевше – по 18 900 грн./т у перерахунку на 100% продукту. Ще у листопаді «Костанза» продала ТОВ Фірма «Технова» такий їдкий натр по 17 999 грн./т, але ніде не було чітко вказано, що це ціна у перерахунку на 100% продукту. Хоча раніше «Технова» замовляла такий їдкий натр іншим фірмам саме в перерахунку на 100% продукту: у травні удвічі дешевше – по 16 488 грн./т, а в березні в півтора раза дешевше – по 22 300 грн./т.

У травні «Центренерго» замовляло ТОВ «Спільне українсько-латвійське підприємство «Хімімпекс» такий їдкий натр виробництва АТ «Дніпроазот» Ігоря Коломойського по 33 702 грн./т, що на 6% дешевше, ніж зараз. А торік він коштував 32 26233 215 грн./т.

Сума договорів усього на 0,7% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 19,45 млн грн.

Єдиним конкурентом був старий постачальник «СУЛП «Хімімпекс» Сергія Сокирка та Ірини Должикової, причому ніхто не знижував ціну під час аукціонів. Про цю компанію казали, що її діяльністю опікуються кілька представників СБУ. Відповідну заяву в 2015 році зробила фірма «Кемікал Елементс Юкрейн», яка тоді називалася «Донецьк-Реактив».

«Костанза» із підконтрольного Україні села Комишувате на Донеччині належить Сергію Алабашу і Ларисі Похилій. Як виявив «Олігарх», остання була співробітницею російської компанії «Лукойл»: працювала на Одеському НПЗ, коли він належав росіянам. Крім того, Похила була директором, а нині є підписантом ТОВ «Продойл трейд», яке базується в одній офісній будівлі на вул. Верхній Вал, 68 із ТОВ «Лукойл Лубрікантс Україна».

У листопаді «Констанза» виграла аукціон Фонду держмайна з продажу Калуської ТЕЦ.

Перед санкціями в 2017 році «Лукойл» продав «Карпатнафтохім» компанії «Karpaty Chemical B.V.» (Нідерланди) Ілхама Мамедова з Одеси та Ігоря Щуцького з Києва.

Ігор Шуцький раніше очолював ТОВ «Група компаній «Теёхінсервіс», яким потім керував експомічник нардепа Андрія Іванчука («Народний фронт», а нині група «Довіра») Василь Палійчук. Бізнес-партнером Іванчука по «Техінсервісу» називав себе Ігор Коломойський; ця фірма була задіяна в схемах із заробітку на біоеталоні. У грудні 2016 року за ініціативи «нарфронтівця» Олега Кришіна Верховна Рада звільнила від сплатити акцизу імпорт сировини для виробництва етилену, єдиним виробником якого є «Карпатнафтохім».