Очисна система сміттєспалювального заводу на Дарниці від Жеваго здорожчала на чверть
15.12.2021   //  

КП «Київтеплоенерго» Київради 10 грудня уклало угоду з ТОВ «ФЗ Солюшіонс» про додаткові роботи із технічного переоснащення сміттєспалювального заводу «Енергія» на Дарниці вартістю 241,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

У 2020 році ТОВ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес» виграло підряд щодо переоснащення заводу «Енергія» по технології «напівсухого» хімічного очищення газових викидів за 845,37 млн грн. А навесні компанія перейменувалась у ТОВ «ФЗ Солюшіонс».

Нині за переговорною процедурою замовили додаткові роботи на 241,90 млн грн., що не перевищує 50% від ціни первинного договору. Отже, загальна вартість зросла на чверть.

Це пояснили тим, що у процесі не раз доводилось міняти проект для покращення якості, уніфікації обладнання та матеріалів, приведення обсягів виконання робіт у відповідність до креслень. Тому знадобились додаткові роботи: ущільнення ґрунту, уточнення обсягів металоконструкцій та відстані перевезення будівельного сміття, поліпшення технічних характеристик та умов обслуговування обладнання, уніфікація бетону та обладнання автоматизованої системи управління технологічним процесом. Коригування проекту виконало ТОВ НВП «Дніпроенергосталь», яке є виробником фільтрів та ресиверу.

За кошторисами, ціна гарячекатаної арматурної сталі відповідає іншим тендерам.

Київську фірму «ФЗ Солюшіонс» зареєстровано на колишнього голову наглядової ради бердичівського АТ «БМЗ «Прогрес» Артема Зайцева, а директором є Юрій Маркевич. За даними системи «YouControl», до травня 2021року вона називалась ТОВ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес». Раніше, до квітня 2018 року її засновником значилось київське ТОВ «Українські машинобудівні заводи» Геннадія Руденка з Миргорода. У 2002-2006 роках Руденко був нардепом від блоку «За єдину Україну!», а в 2004-2005 роках – довіреною особою кандидата в президенти Віктора Януковича на окрузі на Полтавщині.

Бердичівське АТ «БМЗ «Прогрес» відносять до групи «Фінанси та Кредит» екс-нардепа Костянтина Жеваго. Акціонерами є ТОВ «КБ Енергомашпроект», ТОВ «Агрібізнес», ТОВ «Газотурбінні технології», ПрАТ «Акціонерна страхова компанія «Омега», ТОВ «Перт», ТОВ «Укртехвуглець, ТОВ «Міжгалузева машинобудівна корпорація» і ТОВ «Промінек».

Запорізька «Дніпроенергосталь» надає екологічні послуги і належить директору Вадиму Осипенку із Запоріжжя та київському ТОВ «Екко Новація» Олени Строєвої з Борисполя.