Суд звільнив від покарання екс-депутата від «Фронту змін» за хабар у 194 тисячі доларів
14.12.2021   //  

Соснівський райсуд м. Черкаси звільнив від покарання екс-депутата Канівської райради у справі вимагання хабара в $194 тис за строком давності. Про це написав Олександр Безпрозванний у «Кропиві» з посиланням на вирок суду від 16 листопада.

Підсудного Романа Горохова затримали наприкінці березня 2016 р. в центрі Черкас біля одного з кафе. В його автівці виявили $68,9 тис.

За початковою версією Служби безпеки України, неправомірна вигода у розмірі $194 тис вимагалася на той час в.о. начальника ГУ Держгеокадастру в Черкаській області Дмитром Мироненком. Він нібито у якості посередника залучив підсудного, який мав отримувати кошти за передачу сільськогосподарських земель в оренду.

Підприємиця, яка виступила заявником, показала, що підсудний пояснив їй, що має вихід на Держгеокадастр, особисто знайомий з Мироненком і може позитивно вирішити питання виділення землі за винагороду в розрахунку $400 за га.

Мова йшла про землі с/г призначення в Драбівському та Золотоніському районах. Заявниця досягла домовленостей з підсудним і пішов процес виготовлення документації. Згодом, заднім числом, між ними було укладено угоду посередницьких послуг.

У жовтні 2018 р. підсудний був засуджений за ч. 3 ст. 369 КК України (пропозиція надання неправомірної вигоди) до чотирьох років позбавлення волі. Тоді підсудний вини не визнав та показав, що просто надавав посередницькі послуги. Також пояснив, що знав Мироненка, отримував у нього роз’яснення щодо можливості отримання в оренду невитребуваних паїв, але щодо земель заявниці питання не обговорював.

Сам Мироненко тоді в суді пояснював, що кошти від обвинуваченого не отримував і не вимагав.

У вересні 2020 р. апеляція скасувала вирок і направила на новий розгляд до суду першої інстанції.

Під час нового розгляду дії підсудного були вже інкриміновані за ч. 2 ст. 369-2 КК України (зловживання впливом).

Суд дійшов висновку, що Мироненко не був обізнаний із злочинними намірами підсудного, який повідомив завідомо неправдиву інформацію про можливість впливу на керівника Держгеокадастру і те, що кошти передбачені для нього.

Підсудний визнав вину повністю, розкаявся та просив суд суворо його не карати.

Суд, взявши як пом’якшуючу обставину щире каяття, визнав обвинуваченого винним та призначив п’ять років позбавлення волі. Однак відразу звільнив від відбування покарання за строком давності.

Уродженець Канева Роман Горохов був депутатом Канівської районної ради у скликанні 2010-2015 рр., обраний по одномандатному округу від політичної партії «Фронт змін».

Дмитро Мироненко до переведення на роботу в головне управління очолював районне управління Держгеокадастру в Канівському районі. Нині він знову виконує обов’язки начальника ГУ Держгеокадастру в Черкаській області.