«МЗУ» за 209 млн купили китайські ангіографи Сіменс удвічі дешевше від плану
14.12.2021   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 10 грудня за результатами тендеру підписало договір із ТОВ «Артек Медікал Груп» про закупівлю ангіографів на 209,34 млн грн. без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Загалом замовили 24 цифрові стаціонарні ангіографічні рентгенівські системи Artis one виробництва компанії «Siemens Shenzhen Magnetic Resonance Ltd.» (Китай) не раніше 2020 року по 8,72 млн грн. Комплект включає позиціонер із С-подібною аркою, стіл пацієнта, генератор, випромінювач, детектор, інжектор, цифрову систему отримання та обробки рентгенівських зображень, монітори та модулі управління, монітор пацієнта, операційну лампу, рентген-захист, джерело безперебійного живлення і силовий розподільчий щит.

У грудні 2019 року Луганська обласна клінічна лікарня замовила ТОВ «Кінд Інтерслух Київ» один ангіограф Artis one в іншій комплектації за роздрібною ціною 22,06 млн грн.

Нині обладнання спершу мали поставити до грудня 2021 року, а потім строк подовжили додатковою угодою до квітня 2022 року. Також на підставі «наданого постачальником вмотивованого звернення» передбачили аванс. Гарантійний строк становить три роки.

Вартість договору вдвічі нижча від очікуваної вартості закупівлі у 403,74 млн грн.

Допущеними конкурентами на активних торгах були згадана «Кінд Інтерслух Київ», ТОВ «Протек Солюшнз Україна», ТОВ «АФС Медицинтехнік» та ТОВ «Інмед Україна». При цьому фірми «Протек Солюшнз Україна» і «АФС Медицинтехнік» скаржились в АМКУ на допущення фірм «Артек Медікал Груп» і «Кінд Інтерслух Київ», однак безуспішно.

Три компанії не допустили до аукціону. ТОВ «Укрмедексперт» пропонувало всього п’ять ангіографів дорожче від очікуваної суми, ТОВ «Мед Ексім» не принесло документацію по експлуатації ангіографа для медичного персоналу, а ТОВ «Екна Україна» пропонувало ангіографи Allengers Pride Altima F100, які не відповідали технічним вимогам. Зокрема вони мали діапазон краніально-каудального нахилу С-подібної арки 45°/45° замість 50°/45°, глибину з С-подібної арки 83 см замість 89 см та швидкість охолодження аноду 420 000 ТО/х замість 462 000 ТО/хв. При цьому раніше ТОВ «Інкос лайн» скаржилось саме на ці вимоги. Але замовник відповів, що пропозиції щодо зміни медико-технічних вимог надсилаються в МОЗ. Якщо МОЗ згоден, можна міняти тендерну документацію.

Столичною «Артек Медікал Груп» володіють директорка Наталя Курашко та Руслан Стретович. За даними системи «YouControl», раніше фірма під назвою «Сарда Медтех-Україна» належала Олександру Лохманчуку і «Sаrdа Меdтесн s.r.о.» (Чехія). Свого часу «Артек Медікал Груп» використовувала номер телефону +380504416615, який також використовувало ТОВ «Бюро національних розробок» із групи бізнесмена Миколи Кузьми. Останній колись був помічником Сергія Пашинського і Раїси Богатирьової.