Міноборонівець визнав свою вину у закупівлі неякісних катерів Порошенка на півмільярда гривень
14.12.2021   //  

Солом’янський суд Києва затвердив угоду про визнання винуватості щодо ексдиректора Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони Андрія Араптанова. Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 23 листопада.

Колишньому посадовцю призначили 5 років позбавлення волі умовно зі звільненням від відбуття покарання з іспитовим строком 2 роки та 6 місяців.

За часів президента Петра Порошенка уряд вирішив купити два десантно-штурмові катери «Кентавр». Цей катер був спроектований у 2015 році  держпідприємством «Дослідно-проектний центр кораблебудування» за власні кошти. Тому держпідприємство як власник проекту розраховувало на залучення до виконання робіт із розробки робочої конструкторської документації для будівництва катерів, а також на здійснення авторського контролю за ним.

Але департамент Міноборони обрав виконавцем ПАТ «Завод «Ленінська Кузня» Петра Порошенка.

За версією слідства, керівник заводу нібито звернувся до заступника міністра оборони із проханням сприяти його підприємству в укладенні державного контракту в обхід обов’язкових процедур і отриманні попередньої оплати.

У свою чергу, замміністра оборони, будучи вдячним президенту Порошенку за попередньо присвоєне йому вище офіцерське звання, а також, сподіваючись на подальше кар’єрне зростання та підвищення у званні, вирішив, що може догодити президентові, якщо буде сприяти ПрАТ «Завод Кузня на Рибальському».

Тому замміністра оборони дав незаконну вказівку підпорядкованому йому директору Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Араптанову не очікувати результатів переговорної роботи з ДП «ДПЦК», а укласти державний контракт із ПАТ «ЗЛК» на поставку двох катерів «Кентавр», щоб зробити передоплату за цим договором.

Міноборони протягом 2016 року профінансувало «Кузню» на 135,7 мільйона гривень, але завод не був власником технічного проекту, тому роботи з будівництва катерів до квітня 2017 року фактично не проводились.

Проект катера, який був схвалений і включений до державного оборонного замовлення, належав держпідприємству «Дослідно-проектний центр кораблебудування», яке від виконання замовлення усунули, віддавши перевагу заводу президента Порошенка.

У квітні 2017-го на спільній нараді Міноборони та керівництва «Заводу Кузня на Рибальському» з метою недопущення зриву термінів поставки катерів вирішено, що завод розробить власний проект.

Новий проект катерів не відповідав «Оперативно-тактичним вимогам до десантно-штурмового катеру», затвердженим наказом Міноборони від 11.12.2015, зокрема в частині показників нормальної водотоннажності, осадки при нормальній водотоннажності, максимальній швидкості ходу та висоті надводного борту. Це обумовлено багатьма помилками і некоректними технічними рішеннями під час розробки документації проекту і потягло за собою значне збільшення маси конструкцій, що у свою чергу створювало передумови загибелі катерів навіть у результаті навігаційних пошкоджень.

У результаті два катери «Заводу Кузня на Рибальському» не були прийняті Міністерством оборони як такі, що не відповідали замовленню, а розпочате будівництво третього катеру зупинено.

Це призвело до невиконання державного оборонного замовлення в частині будівництва та передачі десантних катерів «Кентавр» для потреб Військо-Морських Сил України.

Державному бюджету України завдано збитки на 443,9 мільйонів гривень, що сплачені «Заводу Кузня на Рибальському» за виготовлення продукції, яка не відповідала технічним вимогам, і не могла бути прийнята замовником на озброєння.

Раніше в цій справі слідчі ДБР повідомили про підозру колишньому заступнику Міністра оборони Ігорю Павловському, голові правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерію Шандрі та двом колишнім начальникам Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки МОУ.