Фірма Алієва отримала вихідні дані на будівництво ТРЦ на місці книжкового ринку на Петрівці
13.12.2021   //  

Департамент містобудування та архітектури КМДА 2 грудня видав ТОВ «Книжковий ринок» містобудівні умови та обмеження для будівництва торгівельно-розважального комплексу з паркінгом за адресою: просп. Степана Бандери, 10б, вул. Вербова, 17 в Оболонському районі м. Києва. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Гранично допустима висота комплексу визначена на рівні 45 м (орієнтовно 15 поверхів). Остаточно висота буде визначена проектною документацією. У разі будівництва вище 45 м необхідно буде отримати погодження Державіаслужби та Міноборони.

Будівництво заплановане на двох ділянках загальною площею 4,46 га, а саме: 3,55 га і 0,91 га на просп. С. Бандери, 10 (книжковий ринок «Петрівка»).

ТОВ «Книжковий ринок» отримало їх в оренду у 2007 році на 5 років для будівництва експлуатації та обслуговування багатофункціонального торгово-розважального комплексу та паркінгу з поетапним знесенням будівель і споруд ринків і виконанням благоустрою прилеглих територій. У 2012 році договір було поновлено ще на 15 років.

Ці ділянки частково знаходяться в межах історичного ареалу (згідно з чинним Генпланом м. Києва, наказу МКІП України від 02.08.2021 № 599). Відтак, забудовник повинен буде розробляти проектну документацію з урахуванням положень закону «Про охорону культурної спадщини», і у разі необхідності – отримати погодження і дозвіл на виконання будівельних робіт у Мінкультури.

Земельні ділянки знаходяться в санітарно-захисній зоні установ комунального господарства та частково в санітарно захисній зоні споруд зовнішнього транспорту. А також – частково потрапляють до охоронної зони інженерних мереж та споруд.

Нагадаємо, що забудова вказаних 4,46 га передбачена Детальним планом території, затвердженого 14 липня 2016 року.

У ДПТ зазначено, що відбудеться реконструкція ринкового комплексу під Торгівельно-розважальний центр «Petrovka-MALL». За даними МУО, на сьогодні на ділянках розташований комплекс будівель загальною площею 8593 кв м.

Відзначимо, що в ДПТ у таблиці 3.2 щодо перспективної структури місць прикладання праці поверховість майбутнього ТРЦ вказана – 6 поверхів.

У цій же таблиці площа приміщень ТРЦ дорівнює 217 тис кв м. Разом з тим, видання «Новое время» 16 листопада цього року повідомило, що забудовник розпочинає проектування на вказаних двох ділянках нового 3-поверхового ТРЦ загальною площею 350 тис. кв м.

З літа 2020 року власником ТОВ «Книжковий ринок» є шведська компанія «Стадсіс АБ» відомого крупного девелопера Вагіфа Алієва. За даними «Нового времени», Алієв викупив фірму у структур брата екс-віце-прем’єра Дмитра Табачника – Михайла Табачника, що планували будувати «Petrovka-MALL».