Навіщо «антимонопольна» команда Зеленського знищує найефективнішу зброю проти найвпливовіших?
11.12.2021   //  

Агія Загребельська, засновниця “Ліги антитрасту”

Спойлер: самій довго здавалося, що це сюр, тому не дивуйтеся.

Запитайте у голови АМКУ: скільки шкоди порушники компенсували споживачам за два роки їх роботи?

Спойлер: нуль гривень нуль копійок.

При цьому, компенсація шкоди – найбільший тягар для зловживаючих монополістів та картелістів, визнаний світом.

Навіть більший за штрафи.

На думку Верховного суду США, «цілям антимонопольного законодавства найкраще служить гарантія того, що приватний позов буде подано. Це слугує постійною загрозою для стримування будь-кого, хто має намір порушити антимонопольне законодавство».

А тепер подивимось на антитези АМКУ до світових рецептів успіху.

Рецепт успіху: можливість відшкодування збитків у потрійному розмірі.

АМКУ Зеленського: потрібно негайно скасувати законодавче право споживачів на відшкодування збитків у подвійному розмірі та замінити його на одинарний. Бо шкода – це компенсація, а не заробіток. Не можна допускати, щоб споживачі заробляли на монополістах. Це вже не про справедливість. Фейспалм.

Рецепт успіху: можливість відшкодування гонорарів адвокатам потерпілих споживачів.

АМКУ Зеленського: лоєрам потрібні тільки гроші, більше грошей. Це вони, щоб заробляти більше, лобіюють права для потерпілих. Антимонопольний ресурс держави не має використовуватися для їх збагачення.

Рецепт успіху: можливість в окремих випадках відшкодувати пеню до винесення судового рішення.

АМКУ Зеленського: монополісти збанкрутують, ми не можемо цього допустити.

Рецепт успіху: механізм колективного позову, який дозволяє позивачам подавати до суду від імені самих себе та відсутніх позивачів, які перебувають у аналогічному положенні.

АМКУ Зеленського: не можна дозволяти колективні заяви споживачів, бо це перетвориться на конкурентні війни. Олігархи будуть використовувати споживачів та стягувати гроші один з одного. А колективи споживачів будуть заробляти на одному олігарху в союзі з іншим.

Рецепт успіху: наявність досвідченого громадського сектору, що об’єднує активних споживачів.

АМКУ Зеленського: Ліга антитрасту збирає споживачів та навчає їх, щоб використовувати їх у своїх політичних інтересах. Їм все одно на цих громадян. Ви що вірите, що хтось може на боці населення боротися проти олігархів? Вони просто хочуть зайняти наші посади в АМКУ. І всі ГОшки, що споживачам захочуть допомагати – це грантожери або порохоботи або корупціонери. Тому нам треба категорично не допустити іх на гарматний постріл до антимонопольних процесів.

Рецепт успіху: правила, розроблені з максимальним урахуванням прав споживачів та можливістю ініціювати антимонопольні процеси, без перекладання на їх плечі всього тягаря доказування.

АМКУ Зеленського: не можна таке робити, нас заспамлять заявами, у нас занадто багато роботи, щоб обслуговувати всіх постраждалих. Тому ми свої правила навіть суворіше виписали ніж закон. Щоб пересічний українець «не проліз». АМКУ – це не для населення. Ми елітний орган, для особливих бізнес-справ.

Рецепт успіху: суди, які віддають перевагу позивачам, включаючи щедру систему розкриття інформації.

АМКУ Зеленського: ваша честь, всі докази – це матеріали нашого розслідування. А споживач ніхто в цьому процесі, тому ми нічого йому не дамо, не покажемо, не розкажемо. І до процесу не допустимо. Хай сидить дома чекає. Тут є ми – АМКУ, і функція захистити інтереси споживача лежить на нас. Тому ми без споживача якось розберемось. Скільки часу? Не знаємо, питання складене. Може рік, може п‘ять. Довго.

………….

Все. Більше рецептів успіху для розвитку одного з найефективніших антимонопольних інструментів у світу для вас немає.

Так навіщо ж АМКУ Зеленського так цинічно знищує найдієвішу зброю проти найвпливовіших?

У мене є дві версії:

  1. Або Зеленський та його оточення обмежені у базовій здатності логічно мислити та отримувати інформацію до рівня, що люди Зеленського в АМКУ їх можуть так тупо дурити.
  2. Або Зеленський сам лобіює інтереси найвпливовіших. І одне з його завдань – зробити їх недоторканими для споживачів та зацементувати безправність населення проти них.

Як побачите наступного разу когось з АМКУ – запитайте)

Блог від: Агія Загребельська