Суд не визнав злочином те, що студент заплатив $400 науковому керівнику за написання дипломної роботи
10.12.2021   //  

Жовківський районний суд Львівської області виправдав доцента Львівського національного аграрного університету (ЛНАУ) Олега Соколовського, якого в 2016 році затримали поліцейські при отриманні від студента $400 за написання йому дипломної роботи.

Про це написала Катерина Родак для «Zaxid.net».

З вироку Жовківського райсуду від 6 грудня відомо, що доцент кафедри машинобудування ЛНАУ Олег Соколовський у 2016 році був науковим керівником диплому студента-заочника з іншої кафедри і запропонував йому написати дипломну роботу замість нього за $500. Після торгу студент збив ціну до $400 доларів і приніс їх Соколовському. У момент передачі грошей викладача затримала поліція.

Того ж року Жовківський районний суд визнав Олега Соколовського винним в отриманні хабара і оштрафував його на 21,2 тис. грн з забороною бути науковим керівником та приймати іспити у студентів. Того ж року вирок отримав ще один викладач університету, член екзаменаційної комісії Микола Когут, який взяв $200 доларів від того ж студента за успішний захист диплому.

Соколовський не погодився зі своїм вироком і подав апеляцію, а потім ще і касацію. В результаті через п’ять років касаційний суд повернув справу викладача-хабарника на новий розгляд.

Під час повторних слухань в Жовківському райсуді Соколовський вину не визнав та заявив, що кошти отримав правомірно. За його словами, викладач має право писати наукові роботи. Таку роботу він виконував в позаробочий час, не використовуючи обладнання установи, де працював. Нібито, він спочатку  хотів надавати студенту необхідні консультації, але той повідомив, що не вміє креслити на комп`ютері, а тому не може сам написати свою дипломну роботу. Тому він погодився написати студенту роботу за плату, яку і отримав.

«Передані кошти це винагорода за написання конкретного дипломного проекту. Свої дії він розцінює як виконання певної роботи за відповідну винагороду», – сказано у вироку суду.

Викладач  також заявив, що студент повинен захистити дипломну роботу, а хто її напише – не важливо.

Суддя Жовківського райсуду Володимир Мікула, який розглядав цю справу 6 грудня, не побачив нічого незаконного у написанні дипломної роботи студенту за гроші. На його думку, злочином можна було б вважати намагання Соколовського вплинути на позитивну оцінку за дипломну роботу. Втім, на думку судді, якщо Соколовський не був членом екзаменаційної комісії, він не міг приймати рішення щодо допуск дипломного проекту до захисту та впливати на його оцінку – хоча Соколовський, як науковий керівник, і міг надати схвальний відгук на роботу, яку ж сам і написав.

Також суд взяв до уваги, що Галицький райсуд Львова ще пять років тому засудив члена екзаменаційної комісії Миколу Когута, який взяв від цього ж студента $200 доларів за успішний захист. Ще у 2016 році його оштрафували на 17 тис. грн і відсторонили від роботи на два роки, тож суддя Володимир Мікула вирішив, що у цій справі уже знайшли винного.

Зрештою суддя Мікула вирішив, що у діях викладача Олега Соколовського не було складу кримінального правопорушення. Він повністю виправдав викладача у цій справі.