НАБУ за коштовні туалети «Укрзалізниці» обшукало тендерницю, яку Камишін повернув на закупівлі
10.12.2021   //  

Детективи Національного антикорупційного бюро підозрюють власницю ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Ріст» в наданні хабарів посадовцям Філії «Центр забезпечення виробництва» «Укрзалізниці» при закупівлі вагонних туалетів у 2017 році.

Про це свідчить ухвала від 19 листопада Вищого антикорсуду, куди детективи звернулися в рамках кримінального провадження № 52021000000000316.

З ухвали відомо, що справа відкрита за зверненням народної депутатки Юлії Гришиної («Слуга народу»), яка очолює Тимчасову слідчу парламентську комісію з перевірки діяльності «УЗ».

Слідство встановило, що в 2017 році «ЦЗВ» провів три закупівлі вакуумних туалетів для пасажирських вагонів (тендер 1, тендер 2, тендер 3). За їх результатами угоди було укладено з ТОВ «Науково-виробниче об’єднання «МДС» на загальну суму 61,73 млн грн., а також з  ТОВ «НВП «Ріст» на суму 225,09 млн грн.

Детективи отримали інформацію, що тодішня власниця «НВП «Ріст» Любов Паронова та посадовці фірми неодноразово надавали неправомірну вигоду службовим особам «Укрзалізниці» та «ЦЗВ» для перемоги в тендерах. Це дозволило фірмі отримати контракти на поставку туалетів по завищеній ціні – майже 1 мільйон гривень за комплект (два унітази для туалетів у різних кінцях вагону та пневматична система, яка встановлюється посередині вагону).

В суді детективи НАБУ клопотали про дозвіл на проведення обшуку у Паронової та  у тодішньої заступниці директора Департаменту матеріально-технічного забезпечення «УЗ» Таїси Олійник. З осені 2021 року, за даними НАБУ, вона займає посаду директора Департаменту закупівель «УЗ». НАБУ просило дозвіл на обшук київської квартири Олійник з метою виявлення та фіксації інформації про перемоги в тендерах «НВП «Ріст» та їх виконання, доступ до її телефонів та комп’ютерів. Суд це клопотання задовольнив.

За даними телеграм-каналу «Офис на Тверской», 9 грудня детективи НАБУ провели обшуки у Олійник та Паронової, а також у Григорія Бойка, який отримав посаду члена правління «УЗ» 26 жовтня цього року також вже  за нового керівника залізниці Олександра Камишіна. За попереднього керівництва він був директором з інженерно-технічного забезпечення «УЗ».

База декларацій НАЗК не містить декларації Олійник про доходи за 2020 рік, про її звільнення або призначення.

Як повідомляли «Наші гроші», що в 2017 році «УЗ» виправдовувалася тим, що для формування очікуваної ціни держкомпанія зверталась саме до фірм «Ріст» та «МДС», а також польської «Песи». Тоді головою правління був саме поляк Войцех Бальчун. Тендерна документація вимагала від учасників мати трирічний підтверджений досвід співпраці з «УЗ» по установці затверджених залізницею туалетів, що відсікало інших конкурентів.

В 2019 році Антимонопольний комітет оштрафував НВО «МДС» на 2,35 млн грн. за змову з ТОВ «ЄВК» на тендері залізничників з закупівлі туалетів. Того ж року власник «МДС» Ігор Теличко покинув список засновників фірми, сама вона змінила назву на ТОВ «Стройактів» і в 2020 році припинила діяльність. Того ж року була припинена і діяльність НВП «Ріст». Колишня співвласниця цієї фірми Любов Паронова нині володіє фірмами зі схожими назвами – ТОВ «Ріст-Авто» та ТОВ «Ріст-Буд».

У вересні 2021 року філія «Пасажирська компанія» АТ «Українська залізниця» закупила запчастини до вакуумних туалетів. Ціни вже були вищими від 2017 року на 15%. Наприклад, кнопки для змиву з 5900 грн подорожчали до 6 790 грн. Сідушки для унітазів подорожчали з 8 200 до 9 456 грн.