Горілий костьол відремонтують за півтора місяці на благодійні 19 мільйонів
09.12.2021   //  

ДО «Національний будинок органної та камерної музики України» Міністерства культури та інформаційної політики 6 грудня підписало договір із ТОВ «Укрспецреставрація» про ремонт костьолу в Києві за 19,38 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 20 січня 2022 року «Укрспецреставрація» виконає протиаварійний ремонт будівлі костьолу Святого Миколая по вулиці Великій Васильківській, 75 із ліквідації наслідків пожежі. Це пам’ятка архітектури національного значення, де у вересні сталась пожежа через коротке замикання в органі. В обґрунтуванні закупівлі сказано, що на загальній площі 80 кв. м повністю знищено великий концертний орган, знищена центральна та деформовані бокові люстри, втрачено художні вітражі зі старовинного кольорового скла, значних пошкоджень зазнали оздоблення костьолу, унікальна підлога, сцена та меблі.

В кошторисі більшість суми припадає на роботи. Що ж до матеріалів, то, наприклад, поліетиленові труби діаметром 63 мм коштують 560 грн./м, але характеристик немає.

Закупівлю провели за переговорною процедурою у зв’язку з виникненням особливих економічних обставин, пов’язаних з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій, що унеможливлюють дотримання строків для проведення тендера. Замовник послався на акт про пожежу від 3 вересня та протокол засідання експертної комісії з визначення рівнів та класів надзвичайних ситуацій ДСНС від 17 вересня, в якому зазначена пожежа була визнана надзвичайною ситуацією об’єктового значення.

У плані нинішньої закупівлі єдиним джерелом фінансування вказано благодійні кошти.

Як пише «Ліга.Life», міністр культури Олександр Ткаченко повідомив у «Телеграм», що за реставрацію костьолу заплатять із благодійних коштів, зібраних на його порятунок.

Створену в 2018 році столичну «Укрспецреставрацію» записано на киянина Геннадія Циганкова. Керує нею Євген Мартинов. Підписантом вказаний Володимир Мельниченко.

Циганков також володіє київським ТОВ «Лоджик Япі» з киянином Юрієм Закревським.

Раніше, з 2019 року переможець натендерив виключно на Харківщині 594,01 млн грн.

Нагадаємо, у 2020 році Департамент комунального господарства (у стані припинення) Харківської міськради замовляв цій фірмі ремонти з матеріалів по завищених цінах.