Для забудови житлом землі Академії наук фірма через Окружний суд змінила суть вихідних даних від КМДА
09.12.2021   //  

Суд визнав протиправними та скасував окремі частини містобудівних умов та обмежень, виданих ТОВ «Навіум-2008» у липні цього року для забудови двох ділянок загальною площею 6,93 га у Святошинському районі м. Києва. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 29 листопада.

Йдеться про ділянки площею 4,95 га на вул. Василя Степанченка, 5 і 1,98 га на бульварі Академіка Вернадського, 36-В, що перебувають у постійному користуванні Державного автотранспортного підприємства експедиційних та спеціальних автомобілів Національної академії наук України та Державного виробничого підприємства «Будремкомплект» НАН України.

У 2016-2017 рр вказані підприємства уклали договори із ТОВ «Навіум-2008» щодо реконструкції будівель та будівництва громадського багатофункціонального комплексу на цих ділянках.

30 липня 2021 року ТОВ «Навіум-2008», Національна академія наук України і вказані два підприємства НАН України отримали у Департаменті архітектури та містобудування КМДА містобудівні умови та обмеження (МУО) на «реконструкцію нежитлових будівель та адміністративно-побутового корпусу під адміністративно-побутовий комплекс».

Цими МУО визначено:

  • гранично допустима висота комплексу – 45 метрів (зауважимо, що суд з невідомих причин вказав 73,5 м);
  • максимально допустимий відсоток забудови ділянки – не вимагається.

Вважаючи, що ці МУО порушують права та інтереси «Навіум-2008» як замовника будівництва, фірма звернувся до Окружного адмінсуду Києва, який задовольнив її вимоги і постановив:

  • змінити назву об’єкта, додавши слово «багатофункціональний» – «Реконструкція нежитлових будівель та адміністративно-побутового корпусу під багатофункціональний та адміністративно-побутовий комплекс»

Приймаючи таке рішення ОАСК послався на те, що Департамент містобудування КМДА не врахував наявність на об’єкті території з функціональним призначенням «громадські будівлі та споруди», про що надав висновки комунальний «Інститут Генерального плану м. Києва» на запити ТОВ «Навіум-2008» у 2018 році.

  • гранично допустиму висоту об’єкта визначити на рівні <100 м (замість 45 м); рекомендована поверховість житлової забудови від 25 до 31 поверхів та адміністративно-побутової частини від 9 до 31 поверхів включно

Згідно з МУО, обмеження по висоті на рівні 45 м було встановлено відповідно до постанови Кабміну, відповідно до якої Державіаслужба і Міноборони погоджують місце розташування і висоту деяких об’єктів будівництва та реконструкції, у т.ч. об’єктів заввишки 45 і більше метрів відносно контрольної точки аеродрому в радіусі до 50 кілометрів.

ОАСК вважає, що ця постанова передбачає виключно погодження з Державіаслужбою та Міноборони місця розташування об’єкта і жодним чином не встановлює обмежень по висоті.

  • розділ «Максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки», який не вимагався, викласти в такій редакції: «При проектуванні об’єкта будівництва передбачити ефективне використання земельних ділянок та території з урахуванням узгоджених проектних рішень та рішень проекту Генерального плану міста Києва»

Таке рішення суд прийняв, зокрема, виходячи з того, що що відповідачем (Департаментом містобудування КМДА) не заперечувались вимоги в частині внесення цих змін.

  • розділ «Планувальні обмеження» доповнити текстом наступного змісту: «Вимог ДБН В.2.2-15:2019 «Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення», вимог та умов до багатофункціональної житлової та адміністративної забудови»

Суд зазначив, що ділянки підлягають забудові житловими, громадськими та побутовими будинками, будівлями та спорудами. Більше того, суд в резолютивній частині рішення визнав право ТОВ «Навіум-2008» на проектування, будівництво та експлуатацію об’єктів житлового, адміністративного та побутового призначення на земельних ділянках на вул. Василя Степанченка, 5 та бульв. Академіка Вернадського, 36-В.

Нагадаємо, відповідно до чинного Генплану м. Києва вказані ділянки є комунальними складськими територіями, на яких заборонене житлове будівництво. Втім, у Києві поширена схема, коли на таких територіях під виглядом багатофункціональних комплексів будують житлові.

Цільове призначення цих ділянок – для розміщення та експлуатації споруд промисловості, автомобільного транспорту та адміністративних будівель.

Власниками ТОВ «Навіум-2008» є Ольга Черненко і Тетяна Черненко. Керівником фірми є Інна Козененко. За даними Youcontrol, «Навіум-2008» входить до KSM Group, ключовими особами якої є Микола, Сергій та Арсеній Копистира, Наталія Возна, Олена та Тетяна Черненко. Окрім житла (житлові комплекси «Кришталеві джерела», «Феофанія City», «Авеню 42», «Дніпровський» – всі у Києві), ця компанія займається будівництвом інфраструктурних об’єктів (автовокзал Видубичі у Києві), мостів, доріг, мереж тощо.

Як відомо, держава у 2020 році придбала житло для постраждалих від вибуху на столичних Позняках у ЖК «Кришталеві джерела», сертифікати на перші 12 квартир вручав президент Володимир Зеленський.