ДБР прийшло на «сімейний» асфальтозавод мера Чернігова після його політичного союзу з Кличком
09.12.2021   //  

Віталій Кличко та Владислав Атрошенко у липні 2021 року ідписали меморандум про об’єднання зусиль та спільну участь у виборах на базі «УДАРу» під час Форуму Єдності у Чернігові.

Державне бюро розслідувань (ДБР) підозрює посадовців  Управління житлово-комунального господарства Чернігівської міськради та мера Чернігова у створенні неконкурентних  умов для перемоги в тендерах на ремонт міських доріг для ТОВ  «ШБУ-14» та КП «АТП-2528».

Про це стало відомо з ухвали Печерського районного суду Києва від 3 грудня.

За даними ДБР, після перемоги в 2015 році на виборах мера В’ячеслава Атрошенка в тендерах на ремонт доріг міста стали перемагати ТОВ «ШБУ-14» та комунальне «АТП-2528». Слідчі встановили, що угоди з цими підприємствами мали завищену вартість та невідповідну якість, а бюджетні кошти були виведені через підконтрольні фіктивні підприємства. Ця схема, на думку ДБР, відбувається під прикриттям поліції, прокуратури та СБУ.

Тільки з початку 2021 року «ШБУ-14» та «АТП-2528» стали переможцями чотирьох тендерів Управління ЖКГ Чернігівської міськради з капітального, середнього та дрібного ремонту доріг  на загальну суму 350 млн грн.

Механізм вчинення кримінального правопорушення полягає у створенні неконкурентних умов для перемоги у тендерах лише для підконтрольних ТОВ «ШБУ-14» та КП «АТП-2528», угоди з якими укладені по завищеним цінам.

Окрім цього, слідчі здобули інформацію, що «ШБУ-14» ремонтує дороги асфальтно-бетонною сумішшю, яку купує у ТОВ «Агротранс-Північ» та ТОВ «Чернігівагрошляхбуд».  ДБР вважає, що якість цього асфальту низька, а ціна – завищена. На підтвердження цього слідчі посилаються на оперативну інформацію про порушення методики виготовлення суміші посадовцями «Агротранс-Північ». Конкретні порушення ДБР не назвало, але зазначило, що жоден «державний контролюючий орган за тривалий період часу не здійснював перевірку діяльності ТОВ «Агротранс-Північ», що вкотре свідчить про його безконтрольну діяльність».

Тому в суді ДБР клопотало про надання дозволу слідчим разом з інспекторами Держекоінспекції, Держслужбипраці та ДСНС для огляду нерухомості за адресою, по якій «Агротранс-Північ» декларує наявність у нього асфальтного заводу. Слідчі попросили також доступ до нормативно-правових актів щодо виготовлення асфальту та щодо дотримання вимог екологічного законодавства, з охорони праці, пожежної безпеки, тощо. Суд це клопотання задовольнив.

За даними судового реєстру, це перше і єдине звернення слідчих ДБР в рамках кримінального провадження 62021100010001013 від 13.10.2021 року. Воно відкрите за статтею про зловживання владою або службовим становищем.

ТОВ «Агротранс-північ»  належить Сергію Шахрайчуку та його молодшому бізнес-партнеру Костянтину Д’якову. Шахрайчук був директором ТОВ «АВ Бізнесгруп», власницею якого вказана Тамара Атрошенко – мати мера Чернігова Владислава Атрошенка.  «АВ Бізнесгруп» є співзасновником ТОВ «Ріел Ко», бенефіціаром якого вказаний сам Атрошенко.

Шахрайчук раніше був директором ТОВ «Десна-ФК», яке нині називається ТОВ «Краун Роялті» і належить Костянтину Будьонному. Він офіційний власник ТОВ «ШБУ №14».

За даними «Прозорро», з жовтня 2017 року «ШБУ №14» отримало замовлень на 2,20 млрд грн. «Агротранс-північ» з липня 2016 уклало угод в сфері держзакупівель на 84,33 млн грн. За цей час ТОВ «Чернігівагрошляхбуд» отримало замовлень на 49,Ж26 млн грн. Засновниками цієї фірми є Олександр Сурков та Антон Варавва. Колишній президент корпорації «Укрбуд» Максим Микитась називав реальним власником цієї фірми Владислава Атрошенка, який контролював її через Суркова.

Нагадаємо, за часів керівництва «Укрбудом» Микитася юристом компанії був Олег Татаров, який нині як заступник голови Офісу президента курирує діяльність правоохоронних органів.

Літом  Владислав Атрощенко заявив про створення спільного політичного проекту з мером Києва Віталієм Кличком на базі партії «УДАР». Нагадаємо, за ініціативи Офісу президента готуються зміни до Закону про столицю, якими мер Києва буде позбавлений посади голови КМДА. Паралельно, останні півроку правоохоронці проводять масштабні обшуки на комунальних підприємствах Києва.