«Укренерго» розіграло 39 мільйонів між дилерами одного розробника безпекового софту
08.12.2021   //  

ПрАТ «НЕК «Укренерго» 3 грудня за результатами тендеру повідомило про намір укласти угоду з ТОВ «Компанія Кит Діджитал» про закупівлю послуг, пов’язаних із програмним забезпеченням, на 38,50 млн грн. без ПДВ. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч компанія поставить і встановить систему поведінкового аналізу та виявлення аномальної активності за відхиленням від стандартної роботи систем та користувачів. А саме програмне забезпечення ArcSight Intelligence Standard Edition for 5001-25,000 Entities per Managed Entity SW E-LTU із підтримкою Business Support 1M Updates на 36 місяців поведінкового аналізу та виявлення аномальної активності за відхиленням від стандартної роботи систем не менше ніж для 12 000 систем і користувачів. Послуги з його інтеграції нададуть до квітня 2022 року. Розробником є компанія «Micro Focus» (Велика Британія).

За умовами тендеру, цей софт повинен збагатити наявну і впроваджену централізовану систему управління подіями та інцидентами інформаційної безпеки Microfocus ArcSight.

Ціна майбутньої угоди на 2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 39,47 млн грн.

Конкурентами із такою ж самою системою були одеське ПП «ЛанТек» Олега Литвина і київське ТОВ «Оптідата» Костянтина Атаманенка, Яни Александрової та Марії Білик.

На прохання «Наших грошей» нинішню закупівлю прокоментував колишній начальник Департаменту закупівель ІТ та обладнання «Укренерго» Вадим Шевченко. Він повідомив, що технічне завдання було «заточеним» під єдиного виробника системи – «Micro Focus».

По-перше, тендерна документація вимагала, щоб ліцензії на софт, потрібні для реалізації вказаного функціоналу, мали необмежений строк використання. Але це не означало «раз сплатив і забув», адже разом із тим замовник вимагав трирічну підтримку з оновленнями.

За словами Шевченка, жоден із шести лідерів ринку виробників систем поведінкового аналізу не має такої моделі ліцензування. Він додав, що навіть інформація щодо моделі ліцензування продукту Microfocus ArcSight Intelligence відсутня у відкритих джерелах.

По-друге, технічне завдання на інтеграцію софту не оприлюднили, хоча анонімна фірма просила його надати. У тендерній документації про інтеграцію софту є лише один абзац: «послуги з інтеграції ПЗ, які включають інтеграцію роботи запропонованого програмного забезпечення з платформою Microfocus ArcSight у складі наявних та впроваджених у Замовника наступних її компонентів: ArcSight Fusion; ArcSight Respond(SOAR); ArcSight ARCMC(Management Center); ArcSight ESM; ArcSight Transformation HUB (забезпечення спільної роботи запропонованого ПЗ з переліченими компонентами платформи)».

Також Шевченко заявив, що тендер оголошено за роздрібною вартістю «Microfocus», тоді як реселлери отримують знижки до 50%. На доказ він навів торги «Укренерго» 2018 року, де ціна угоди з іншим партнером «Microfocus» була втричі нижчою від очікуваної суми.

«Компанія Кит Діджитал» із Вишневого входить у «Групу компаній КИТ» і належить директорці Наталії Виноградовій та Яні Воронцовій. Донедавна частка останньої у фірмі належала Юлії Перловській, яка раніше була єдиною власницею. Ще раніше власником був Олександр Перловський. Перловська володіє ТОВ «Компанія Кит», яку торік АМКУ оштрафував за тендерну змову з ТОВ «Альтаір і К», відлучивши від торгів на три роки.

Від заснування «Прозорро» у 2016 році з переможцем укладено угод на 50,00 млн грн.