ТЕС Ахметова у грудні може спалити два Панамакси вугілля для експорту енергії у Європу
08.12.2021   //  

«ДТЕК Бурштинська ТЕС» у грудні спалює близько 5 тисяч тон вугілля на добу для виробництва електроенергії, яку продає у країни Євросоюзу. Про це повідомила «Ліга антитрасту».

Згідно інформації Міненерго, 1, 2, 5 та 6 грудня для виробництва електроенергії на Бурштинській ТЕС було спалено 60 тис. тон вугілля. За даними Укренерго, у грудні до 35% електроенергії, що була вироблена у Бурштинському енергоострові, експортувалась до країн ЄС.

«Якщо врахувати, що приблизно третина виробленої електрики йшла на експорт, виходить, що на Бурштинській ТЕС для експорту за ці чотири дні було спалено 20 тис. т. дефіцитного для нашої країни вугілля. При збереженні таких темпів спалювання у грудні буде використано 150 тис. тон вугілля, що дорівнює двом Панамаксам американського палива, прийнятого цими днями в українських портах», – підрахував експерт «Ліги антитрасту» Володимир Ахундов.

«Острів Бурштинської ТЕС» – особлива зона на Заході України в межах Івано-Франківської, Львівської та Закарпатської областей. Наразі ця територія об’єднана з європейськими енергосистемами, але від’єднана від іншої частини України. 93 – 97% електроенергії на цьому «острові» виробляє ПАТ «ДТЕК Західенерго».

У грудні ціни на електроенергію у ЄС в кілька разів перевищують середньозважені ціни у БуОС. В Угорщині, за даними місцевої енергетичної біржи, ціна сягає 200 євро за мегават*годину. В Бурштинському енергоострові ціна на РДН становить до 70 євро.