ДБР і Офіс Генпрокурора вручили чотири підозри за продаж корпусу «Арсеналу»
08.12.2021   //  

У травні та червні цього року директору Казенного підприємства спеціального приладобудування «Арсенал», екс-директору ТОВ «Марс Девелопмент», а також екс-першому заступнику генерального директора Національного космічного агентства України та екс-заступнику голови Фонду держмайна України було повідомлено про підозри у незаконній приватизації державного майна у 2011 році, а саме – корпусу № 3-А заводу «Арсенал» на вул. Московській, 8 у Печерському районі Києва. У липні та жовтні до підозр додалися ще дві статті – службове підроблення та зловживання владою. Про це свідчать дані Єдиного держреєстру судових рішень.

Відомо, що директору «Арсеналу» обрано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 681 тис грн, керівнику «Марс Девелопмент» – аналогічний, але розмір застави менший – 228 тис грн.

У провадженні слідчих центрального апарату Державного бюро розслідувань перебуває кримінальне провадження № 62021170010000177

  • за фактом завуальованої приватизації приміщення корпусу № 3-А загальною площею 9409,50 кв м, яке розташоване в м. Києві по вул. Московській, 8 та яке перебувало в оперативному управлінні Казенного підприємства спеціального приладобудування «Арсенал»;
  • службового підроблення договору купівлі-продажу приміщення вказаного корпусу від 11.02.2011 та звіту за результатами відчуження та використання коштів, отриманих від продажу корпусу;
  • за підозрою директора – головного конструктора КП СПБ «Арсенал» у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 233 (незаконна приватизація держмайна), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України,
  • колишніх виконувача обов’язків генерального директора Національного космічного агентства України (НКАУ) та заступника голови ФДМУ у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 233 КК;
  • директора ТОВ «Марс Девелопмент» у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 233, ч. 1 ст. 366 КК;
  • та за фактом зловживання службовим становищем вказаними особами під час завуальованої приватизації приміщення корпусу № 3-А за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК.

Процесуальне керівництво забезпечується прокурорами Офісу Генерального прокурора.

Як відомо, у лютому 2011 року за результатами аукціону КП СПБ «Арсенал» продало ТОВ «Марс Девелопмент» за 80,63 млн грн приміщення механо-промислового корпусу № 3-А загальною площею 9409,50 кв м, яке розташоване в м. Києві по вул. Московській, 8.

Слідство встановило, що у КП СПБ «Арсенал» все наявне майно перебувало виключно на праві оперативного управління. Воно мало загальнодержавне значення та не підлягало приватизації/відчуженню у будь-який спосіб.

Для відчуження майна КП СПБ «Арсенал» необхідно було виключити це казенне підприємство з Переліку об’єктів державної власності, що не підлягають приватизації, після чого отримати згоду на приватизацію/відчуження майнового комплексу або індивідуально-визначеного майна від суб’єктів управління майном – НКАУ, ФДМУ та Кабміну. Крім того, відповідно до рішення уряду від 07.07.2010, КП СПБ «Арсенал» повинно було отримати погодження на відчуження майна також від прем’єр-міністра або першого віце-прем’єр-міністра України.

Як встановило слідство, достовірно знаючи про заборону приватизації майна заступник голови ФДМУ і в.о. гендиректора НКАУ погодили продаж корпусу № 3-А «Арсеналу» на аукціоні. При цьому погодження прем’єра чи першого віце-прем’єра отримано не було.

Слідчі також встановили, що продаж корпусу 11.02.2011 відбувся без фактичного проведення аукціону. Крім того, керівник КП СПБ «Арсенал» та директор ТОВ «Марс Девелопмент», перебуваючи в адміністративній будівлі «Арсеналу», надали вказівку приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу Вітрик І. В. внести у проект офіційного документа – договору купівлі-продажу завідомо неправдиві відомості, а саме, що приміщення корпусу № 3-А не входить до переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, після чого підписали текст договору купівлі-продажу.

У серпні цього року на додатковому допиті директор КП СПБ «Арсенал» мотивував необхідність відчуження приміщення корпусу № 3-А, який не підлягав приватизації, потребами підприємства в обігових коштах для погашення боргів.

З 2007 року директором КП СПБ «Арсенал» є Микола Лихоліт.

Керівником ТОВ «Марс-Девелопмент» у 2010-2011 роках був Ігор Лисенко. Він же керує Адвокатським об’єднанням «Скай Груп». У 2016 році до поліції звернувся колишній співвласник «Марс Девелопмент», який заявив про незаконне відчуження його корпоративних прав у цій компанії та інших підприємствах. За його словами, в кінці 2015 року йому запропонували, зловживаючи його довірою, укласти договір з АО «Скай Груп» з метою нібито захисту активів. Однак, натомість у подальшому він втратив контроль над підприємствами.

З 2019 року власниками ТОВ «Марс Девелопмент» є компанії з орбіти «Інтергал-Буду» екс-нардепа Володимира Зубика. У тому ж році Департамент з питань ДАБК у м. Києві зареєстрував повідомлення про початок будівництва на вул. Московській, 8-Б. Однак, через кілька місяців столичне ДАБК зупинило роботи через виявлені порушення. Оскаржити в суді фірмі це не вдалося.