9 грудня у Києві пройде великий антикорупційний форум
08.12.2021   //  

9 грудня представники держави, антикорупційних органів, громадські діячі та міжнародні партнери обговорять досягнення антикорупційної реформи в Україні, а також поточні та майбутні виклики. Дискусії відбудуться в межах конференції «Сім років антикорупційної реформи».

Захід відбуватиметься в гібридному форматі: для всіх охочих буде доступна онлайн-трансляція.

Подія розпочнеться о 10 ранку. ЇЇ організовують Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) за сприяння Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу (EUACI) та Проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI).

«Україна демонструє значний прогрес у боротьбі з корупцією. Ми можемо впевнено сказати, що становлення антикорупційних органів відбулося. НАБУ закінчило розслідування та скерувало до суду понад 300 справ. А НАЗК нещодавно презентувало IT- інструмент для виявлення прихованих інтересів у публічних службовців, — говорить керівник EUACI Аллан Паг Крістенсен.  — EUACI надалі підтримуватиме формування антикорупційної інфраструктури в Україні, де кожна інституція є ефективною. На цьому шляху важливо об’єднуватись та залучати громадськість, адже протидія корупції — це справа кожного громадянина».

Реформа в Україні розпочалася з ухвалення Антикорупційної стратегії на 2014-2017 роки та утворення незалежних антикорупційних інституцій.

За цей час:

  • НАЗК створило дієві айті-інструменти для запобігання корупції та перевірки електронних декларацій.
  • НАБУ викрило на зловживаннях та притягнуло до відповідальності понад тисячу осіб, більш ніж половина з них – на лаві підсудних. .
  • Вищий антикорупційний суд ухвалив 49 вироків як суд першої інстанції щодо 58 осіб..

Під час події будуть проведенні дві дискусійні панелі: 1) Становлення і досягнення антикорупційної реформи: що змінилось після Революції гідності; 2) Виклики і перспективи боротьби з корупцією в Україні.

Паралельні сесії будуть присвячені  досягненню нульової толерантності до корупції, а також цифровізації та даним в антикорупції.

Серед спікерів заходу:

  • Ірина Венедіктова — Генеральний прокурор України;
  • Олена Танасевич — голова Вищого антикорупційного суду;
  • Олександр Новіков — голова Національного агентства з питань запобігання корупції;
  • Артем Ситник — директор Національного антикорупційного бюро України;
  • Максим Грищук — в. о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;
  • Аллан Паг Крістенсен — керівник Антикорупційної ініціативи Європейського Союзу;
  • Ека Ткешелашвілі — директорка проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія».

Повний перелік спікерів та програма конференції https://www.ac-reform.com/agenda