Конфлікт інтересів: пов’язаний із забудовником депутат протягнув рішення по скандальній забудові на Печерську
03.12.2021   //  

Постійна комісія Київради з питань архітектури, містобудування та земельних відносин 1 грудня погодила проект рішення про зміну цільового призначення ділянки на вул. Ігоря Брановицького, 3 у Печерському районі Києва із будівництва офісів на житлову забудову та зменшення річної орендної плати з 2,59 млн грн до 768 тис грн. При цьому розгляд питання відбувся двічі: після відхилення до розгляду повернулися вдруге з подачі депутата від «Батьківщини» Юрія Зубка.

Під час першого розгляду вказаного проекту були заслухані представники громадськості, а також забудовника (відеотрансляція – 2:03:29-2:31:55). У результаті «за» проголосувало 8 членів земкомісії, тобто проект погоджений не був.

Однак, через годину депутат Юрій Зубко попросив голову земкомісії Михайла Терентьєва повернутися до розгляду цього питання. На що Терентьєв заявив, що він категорично проти, адже рішення вже прийнято, однак відповідно до процедури поставив пропозицію Зубка на голосування. І 14 депутатів проголосували за повернення до розгляду (відеотрансляція – 3:18:05-3.31.45).

Після нового обговорення вдруге за проект рішення про зміну цільового призначення ділянки на вул. І. Брановицького, 3 проголосувало вже 13 членів земкомісії – мінімально необхідна кількість голосів для прийняття рішення. Погодження відбулося завдяки новим 2 голосам від «Слуги народу», 2 голосам від «УДАРу» і 1 від ОПЗЖ.

Нагадаємо, що ділянка площею 0,54 га на вул. І. Брановицького, 3 перебуває в оренді ТОВ «Расмус», яке пов’язане із оточенням нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара і президента «Київміськбуду» Ігоря Кушніра. Кушнір очолив «Київміськбуд» у 2012 році. А депутат Юрій Зубко був керуючим справами «Київміськбуду» у 2012-2017 роках. Більше того, вони у 2010-2012 роках обоє займали високі посади в Міноборони – Кушнір був заступником міністра оборони, а Зубко – заступником директора департаменту капітального будівництва МО України.

Частина ділянки на вул. І. Брановицького, 3 перебуває в 50-метровій зоні охорони пам’ятки архітектури національного значення «Вали і рови Васильківського укріплення Київської фортеці», тому будувати новий житловий комплекс в цій частині заборонено. Громадськість ініціювала створення робочої міжвідомчої групи за участі представників Мінкультури, департаментів КМДА та депутатів Київради для захисту цієї пам’ятки.

Як відомо, «Расмус» влітку 2019 року отримав вихідні дані на реконструкцію нежитлових будівель на вул. І. Брановицького, 3 під житловий комплекс. Дозволена умовна висота – 73,5 м (близько 25 поверхів), що майже втричі перевищує дозволену Генпланом висоту у цьому районі (27 метрів, тобто 9 поверхів).

Варто наголосити, що нежитлові будівлі на вул. І. Брановицького, 3 – це старі 2-поверхові приміщення колишнього АТП. І їх «реконструкція» полягатиме, по суті, у їх знесенні і будівництві на їх місці нового ЖК. Тобто, це фактично не реконструкція, а нове будівництво.

Як наголосила представник громадськості, екс-депутат Київради від цього району Наталія Манойленко, таким чином забудовник намагається обійти вимоги закону.

«Чому забудовник не просить дозволу на нове будівництво? Чому його заявка не відповідає справжнім намірам? Тому що в цій місцевості нове будівництво неможливе згідно з чинним законодавством, оскільки на цю місцевість не розроблено Детальний план території. Відповідно з цього і всі витікаючі проблеми: відсутність дитсадків, шкіл, розрахунків по транспорту та всі інші соціальні проблеми… Якщо йти абсолютно законним шляхом, то треба починати з розробки ДПТ, і тут ми стикнемося з тим, що в даній місцевості існує зона охорони пам’ятки», – зазначила Манойленко.

Ділянка на вул. І. Брановицького, 3 знаходиться в межах історичного ареалу Києва, історичного центру м. Києва, Центральної планувальної зони, в зоні регулювання забудови ІІ категорії. Крім того, ділянка розташована на зсувонебезпечних територіях. Місцеві жителі наголошують, що нове будівництво загрожує остаточним руйнуванням їхніх і так аварійних будинків. Ще у 2011 році Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій рекомендувала «вжити заходи щодо заборони руху важких вантажних автомобілів по вулиці Тверський тупик» (розташовується з однієї зі сторін ділянки).

Представники громадськості на засіданні земкомісії заявили, що на вул. І. Брановицького, 3 є ґрунти з розвитком потенційно небезпечних природних і техногенних процесів. У разі будівництва підземного паркінгу, він перекриє лінію природного дренування схилів, що сприятиме надмірному накопиченню вологи (баражному ефекту) та стрімкому підняттю рівня підземних вод, що може призвести до замочення ґрунтів і, як наслідок, погіршення їх фізико-механічних характеристик та може призвести до техногенної катастрофи.

Як повідомлялося, у 2020 році активно підтримував зміну виду використання ділянки по вул. Ігоря Брановицького, 3 тодішній депутат Київради Владислав Михайленко, якого відносять до групи Вадима Столара.

ТОВ «Расмус» було створене у 2013 році. Із 2013 по 2016 рр 50% у цьому підприємстві належало Вікторії Полухіній. З 2017 року і донедавна Полухіна була засновницею ТОВ «Магнат Будсервіс Лтд», власником і керівником якого є Михайло Столар. Це батько Вадима Столара, екс-нардепа від Партії регіонів, який у 2019 році пройшов до Верховної Ради по списку ОПЗЖ. У період 2014-2019 рр Вадима Столара називали «сірим кардиналом» столиці.

Нинішнім власником ТОВ «Расмус» є кіпрська компанія «Канетро Холдінгс Лтд». У держреєстрі вказується, що 50% кіпрської компанії належить Дмитру Мармуляку. Він у 2013-2016 рр був директором ТОВ «Проффайненс Груп», якого надалі замінила, ставши і засновником фірми, Лариса Криворучко – це дружина Володимира Криворучка. Разом із нинішнім головою правління ПАТ «ХК «Київміськбуд» Ігорем Кушніром у 2010 році вони стали депутатами Кременчуцької міської ради від Партії регіонів. Саме у Кременчуці Кушнір вибудував свою кар’єру.

Керівником ТОВ «Расмус» є Руслан Федорченко. За даними Youcontrol, у 2007-2012 рр він очолював комунальне підприємство «Благоустрій Кременчука». У 2010 році він входив до списку кандидатів від Партії регіонів у депутати Кременчуцької міськради разом із Ігорем Кушніром та Володимиром Криворучком. У 2015 році Федорченко був обраний депутатом Кременчуцької міськради від партії «Опозиційний блок». З 2013 по 2018 рр Федорченко був директором ТОВ «Елітна механізація будівництва», основним власником якого було ПАТ «ХК «Київсьміськбуд».

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»