Ще одна область дала «Протеку» 60 мільйонів на британсько-китайський прискорювач
02.12.2021   //  

КП «Полтавський обласний клінічний онкологічний диспансер Полтавської обласної ради» 29 листопада за результатами тендеру замовило ТОВ «Протек Солюшнз Україна» прискорювач вартістю 59,50 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 24 грудня 2021 року поставлять лінійний прискорювач Halcyon виробництва компанії «Varian Medical Systems Inc.» (США) у Великобританії та Китаї. Комплект включає сам прискорювач із багатопелюстковим коліматором, систему візуалізації в мегавольтажному пучку та систему позиціонування і верифікації положення пацієнта за методикою IGRT.

Цьогоріч Миколаївщина замовила його цій фірмі за 59,65 млн грн., а Хмельниччина та Закарпаття – по 60,00 млн грн. (про Закарпаття в новині «Свій відкат можете засунути собі в дупу!»: Після суперечки медики прибрали заточку з тендеру на 60 мільйонів»).

Ціна угоди всього на 0,8% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 60,00 млн грн.

ТОВ «Радіо-Мед» скаржилось в АМКУ на технічні вимоги, яким нібито відповідав лише прискорювач Halcyon. Мова про поздовжнє переміщення терапевтичного столу в діапазоні не менше 110 см та про максимальний розмір поля зору в ізоцентрі детектора зображень системи отримання томографічних зображень з допомогою мегавольтажного пучка не менше 27х27 см. Скаржник хотів запропонувати прискорювач Elekta і вимагав змінити параметри 100 см і 26х26 см. Замовник відповів, що його вимогам також відповідають прискорювачі XHA600E від «Shinva Medical Instrument Co.» (Китай) та TomoTherapy Tomo HD (reNew) від «Accuray Inc.» (США). Адмінколегія не задовольнила скаргу.

Як і на згаданих тендерах, єдиним конкурентом із прискорювачем XHA600E стало ТОВ «Медсервісгруп», причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Засновниками суперника є Андрій Забережний та Андрій Коломоєць. Забережний володіє ТОВ «Грандмед», а раніше був співзасновником компаній із групи «Емансіс» Зази Берадзе, родича Георгія Берадзе – колишнього заступника голови ДУС та колишнього першого заступника голови ДФІ.

«Протек Солюшнз Україна» на чолі з Андрієм Скрипком належить компанії «Протек Солюшнз Швейцарія» (Швейцарія), а бенефіціаром через неї є киянин Федір Кірпенко.

Останній раніше входив до складу директорів датської «Protech solutions K/S» і володіє ТОВ «Інтегрейтед Медікал Груп». Він був відомий як співзасновник Київської міської галузевої організації роботодавців «Асоціація виробників і постачальників науково-технічної та інноваційної продукції». Нині її записано на ТОВ «Алт Україна Лтд» Василя Соколинського і ПрАТ «Макрохім» Бориса Храновського. Колись ці двоє володіли ТОВ «Хімлаборреактив», яке нині належить «Кемлаб Інвест Лтд» (Британія) Рональда Райнера.

Від заснування «Прозорро» у 2016 році переможець отримав підрядів на 3,27 млрд грн.