Залізничники відмовили аудиторам у наданні інформації про сформування очікуваної ціни новорічних подарунків на 35 млн
01.12.2021   //  

Три фірми 22 листопада виграли аукціони філії «Центр сервісного забезпечення» ПАТ «Українська залізниця» на постачання новорічних подарунків для залізничників на загальну суму 35,47 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Аукціони виграли ТОВ «Світ трейдер» (325 грн за набір), ТОВ «Лідер-трейдинг« (324 грн за набір), ТОВ «ДП Транс техно постач» (271 грн за набір), договори з ними ще не укладені.

Всі набори однакові – цукерки від «Рошен», «Лукас», «Конті», карткова гра, бандана, поясна сумка, кольорові олівці, скетчбук. На перших двох тендерах фірми виграли аукціони, знизивши ціни всього на 0,1%. Однак «ДП Транс техно постач» на своєму тендері відразу зробила знижку 17%.

Державна аудиторська служба викотила «Центру сервісного забезпечення» питання:

  • Яким чином і на підставі яких документів вами здійснено обґрунтування розміру витрат, технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та визначено його очікувану вартість?
  • Просимо надати посилання на сторінку власного веб-сайту (або офіційного веб-сайту головного розпорядника бюджетних коштів) на якому розміщено обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, бюджетного призначення, очікуваної вартості предмета закупівлі відповідно до вимог пункту 4-1 постанови Кабінету Міністрів України від 11 жовтня 2016 року № 710 «Про ефективне використання державних коштів» (зі змінами).
  • Крім цього, просимо надати інформацію та її документальне підтвердження щодо осіб тендерного комітету, які прийняли рішення про допущення до аукціону тендерних пропозицій учасників торгів ТОВ «Світ Трейдер», ТОВ «Фест Енерджи», ТОВ «Іннотех Груп», ТОВ «Дп Транс Техно Постач» та щодо осіб тендерного комітету, які відповідальні за оприлюднення інформації про закупівлю.

Замовник на це відповів відмовою у наданні будь-яких запитуваних аудиторами даних, оскільки залізничники вважають, що вимоги пункту 41 Постанови Кабінету Міністрів України «Про ефективне використання державних коштів» від 11.10.2016 № 710 не розповсюджуються на закупівлі акціонерного товариства, які здійснюються за рахунок власних коштів (отриманих у результаті комерційної господарської діяльності).

«Відповідно до абз. 15 частини 1 статті 3 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» державний нагляд (контроль) здійснюється за принципом презумпції правомірності діяльності суб’єкта господарювання у разі, якщо норма закону чи іншого нормативно-правового акта, виданого на підставі закону, або якщо норми різних законів чи різних нормативно-правових актів допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків суб’єкта господарювання та/або повноважень органу державного нагляду (контролю). Враховуючи вищезазначене та відповідно до ст. 19 Конституції України, вважаємо, що у Державної аудиторської служби відсутня правова підстава витребувати обумовлену інформацію, а у тендерного комітету філії «Центр сервісного забезпечення», відповідно, обов’язок її надавати».

На думку експертів «Ліги антитрасту», залізничники все-таки мають відповідати на запити держаудиторів.

«Є роз’яснення ДАСУ, в якому аудитори зазначають, що пункт 4 1 Постанови КМУ №710 поширюється на розпорядників бюджетних коштів або суб’єктів господарювання державного сектору економіки, не виокремлюючи такі закупівлі за певним джерелом фінансування. Враховуючи, що пункт 4 1 ще новий (16.12.2020), то практика моніторингів з цього приводу лише формується, а саме ж ДАСУ поки не поспішає детально пояснювати свою аргументацію. Судової практики ми також поки не бачили, знову ж таки, мабуть, через незначний термін дії норми. Тож, якщо зараз «Центру сервісного забезпечення» вдасться відстояти свою позицію щодо закупівлі за власні кошти, то цим обов’язково скористаються інші замовники і мільярди гривень держпідприємств будуть витрачатись без належного обґрунтування. А змінити цю практику потім вже буде набагато важче.» – каже експерт «Ліги антитрасту» Володимир Ахундов.

Засновниками ТОВ «Світ трейдер» є Олексій Роніс (у 2015 році невдало балотувався до Київради від «Руху за реформи») та Андрій Петруняк.

Засновником ТОВ «ДП транс техно постач» є Олександр Корнієнко з Броварів.

Засновниками ТОВ «Лідер-трейдинг» є Дмитро Шевчук і Василь Гальчук з Чернівецької області.