СБУ і Офіс генпрокурора арештували ділянку з об’єктом з понятійок Комарницького
01.12.2021   //  

Суд наклав арешт на комунальну земельну ділянку площею 0,34 га на вул. Антоновича (колишня вул. Горького), 136-138, що перебуває в оренді у ТОВ «Піріт». Про це свідчить ухвала слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 18 листопада.

Водночас суд заборонив ТОВ «Піріт» проведення будь-яких будівельних робіт на арештованій ділянці. Також суд заборонив особам, що здійснюють державну реєстрацію прав на нерухоме майно вносити будь-які зміни, що стосуються арештованої ділянки до Держреєстру речових прав на нерухоме майно та інших ресурсів. Ухвала підлягає негайному виконанню.

Арешт накладено в рамках кримінального провадження № 42020270000000058 від 28.07.2020 за ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 190 КК України, яке розслідує Головне слідче управління Служби безпеки України.

Слідство встановило, що вихідні дані для проектування (містобудівні умови та обмеження) багатофункціонального комплексу по вул. Антоновича, 136-138, а в подальшому і дозвільні документи для проведення такого будівництва видані з грубими порушеннями вимог містобудівного законодавства, у тому числі через невідповідність намірів забудови ділянки вимогам містобудівної документації на місцевому рівні (Генплану).

Ще 23.04.2021 Офіс Генпрокурора ініціював перед Держархбудінспекцією України питання про скасування вказаних містобудівних умов та обмежень і дозволу на будівельні роботи, а також зупинення робіт на ділянці. Однак, жодних дій ДАБІ не вжила.

Прокурор Офісу Генерального нагадав, що ДАБІ видала ТОВ «Піріт» дозвіл на будівництво багатофункціонального комплексу по вул. Антоновича, 136-138 у січні 2019 року. Під час розгляду заяви орган держархбудконтролю встановлює, серед іншого, відповідність цільового призначення ділянки та забезпеченість об’єктами благоустрою.

Слідство встановило, що цільове призначення ділянки – для будівництва офісного центру. Однак, відповідно до експертного звіту проекту вказаного комплексу від 09.07.2018 передбачено будівництво житлового будинку (з 5-го по 30-й поверхи).

Також слідство встановило явне перевищення максимально допустимого відсотку забудови вказаної ділянки: виходячи з загальної запроектованої кількості мешканців у вказаному багатофункціональному комплексі – 1285 осіб, мінімальна розрахункова площа ділянки для будівництва вказаного об’єкта повинна становити 1,542 га, що у 4,5 разів перевищує площу ділянки на вул. Антоновича, 136-138.

Крім того, у 7,5 разів перевищено максимально допустиму щільність населення на вказаній ділянці (1285 осіб при максимально допустимій кількості 171).

Слідство також встановило, що при проектуванні та будівництві багатофункціонального комплексу грубо порушено вимоги ДБН 360-92 ** щодо побутових та протипожежних розривів від існуючих будівель. Зокрема, при нормі 12-20 м відстань від об’єкту до виробничих приміщень по вул. Казіміра Малевича, 87 становить всього 6,89 м, до житлового будинку 138 по вул. Антоновича – 9,13 м, а до приміщення загальноосвітньої школи № 37 по вул. Антоновича, 130 – 19,32 м.

Прокурор відзначив, що ТОВ «Піріт» у вересні 2018 року намагалося отримати погодження Мінрегіону щодо відхилення від державних будівельних норм, зокрема, щодо відсутності кругового проїзду пожежної техніки навколо будинку, відсутності необхідної кількості місць для постійного та тимчасового зберігання автомобілів (272 запроектованих місця замість мінімально необхідних 298), а також затуленні школи і незабезпеченні учням безперервної тригодинної інсоляції класів. Однак, за даними слідства, міністерство свого погодження не надало.

Цікаво, що при цьому слідчі виявили неправдиві факти, які надавалися фірмою в Мінрегіон. Зокрема, слідчі виявили, що з керівництвом школи питання інсоляції не узгоджувалися, а перенесення класів початкової школи в інше крило виявилося недоцільним, хоча саме такий вихід пропонувався у наданих фірмою рекомендаціях ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва».

Крім того, фірма заявила, що жильці комплексу зможуть паркуватися на відстані 800 метрів від об’єкту, що підтвердила листами ТОВ «Нептун Груп» та ПП «Автоюніон». Однак, ці компанії не мають жодних ділянок, на яких вони мали би можливість розміщувати транспортні засоби.

Прокурор підсумував, що, враховуючи той факт, що замовник будівництва – ТОВ «Піріт» ще 09.07.2018 отримав експертний звіт щодо розгляду проектної документації по комплексу на вул. Антоновича, 136-138, і у подальшому безуспішно вживав заходи до отримання погодження відхилень від державних будівельних норм, уповноважені посадові особи ДАБІ України, розглядаючи заяву про видачу дозволу на виконання будівельних робіт за вказаною адресою, не могли не виявити невідповідність вказаної проектної документації вимогам містобудівного законодавства.

Внаслідок допущених порушень державних будівельних норм при проектуванні та будівництві багатофункціонального комплексу по вул. Антоновича, 136-138 здійснюється негативний вплив на оточуючі будівлі, що виражається у осіданні їх фундаментів. Йдеться про будинок 138 по вул. Антоновича, будівлі по вул. Казимира Малевича, 87 (корпус 3), що підтверджується звітом ДП «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» від 19.03.2019.

Присутні у судовому засіданні представники ТОВ «Піріт» адвокати Кулініч В.А. та Грабовський Є.Г. проти задоволення клопотання прокурора заперечували. Зокрема, вони вказували на те, що аналогічні обставини розслідуються в рамках іншого кримінального провадження, в рамках якого також накладено арешт.

Нагадаємо, що у вересні цього року Голосіївська окружна прокуратура міста Києва повідомила про підозру директорці товариства, яка у 2017 році незаконно заволоділа правом оренди земельної ділянки на вул. Антоновича вартістю майже 30 млн грн. У цьому ж провадженні на ділянку був накладений арешт. Йдеться про ділянку на вул. Антоновича, 136-138 і ТОВ «Піріт».

Комплекс, який будується за вказаною адресою, виявився серед об’єкт із понятійок Дениса Комарницького і «DIM Group» братів Олександра та Андрія Насіковських. Як свідчать документи, раніше їхнім партнером був також нардеп від ОПЗЖ Вадим Столар, якого у 2019 році партнери, судячи з документів, «вичавили» з проекту.

На вул. Антоновича, 136-138 будується житловий комплекс бізнес-класу «А136 Highlight Tower» (324 квартири).

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»