Битва за тариф Укрзалізниці: ОАСК змінив свою позицію після сварки Ахметова і Зеленського
30.11.2021   //  

Володимир Даценко, експерт «Ліги антитрасту»

Коли президент та найбільший олігарх України перейшли до відкритого ворогування Окружний адмінсуд змінив свою позицію. Спочатку він на догоду Ахметову заблокував рішення Мінінфра про підвищення тарифів на перевезення руди залізницею, а днями передумав і розблокував.

В серпні цього року Міністерство інфраструктури ухвалило наказ про зближення тарифних класів на вантажні перевезення залізницею. Підвищення плати мало в першу чергу торкнутися перевізників руди, вугілля та будівельних матеріалів. Для них вартість перевезень залізницею мала зрости в два етапи на 8% в серпні 2021 року та 20% в січні 2022 року.

Трохи менше наказ мав вдарити по перевізниках агропродукції і лісоматеріалів – з серпня 2021 на 8% і січня 2022 року на 6,5%. При цьому підвищення не торкалося б найдорожчого ІІІ тарифного класу (готова продукція, паливо).

За рахунок цього мало відбутись зближення вартості залізничних перевезень для різних типів вантажів. Зближення, а не повне вирівнювання.

Але навіть цей компромісний варіант Ахметова не задовільнив.  ПАТ «МК «Азовсталь» Ріната Ахметова подало в суд на Міністерство інфраструктури щодо скасування його наказу.

При чому наприкінці вересня подало відразу декілька заяв, очевидно, розраховуючи отримати потрібного суддю. І далі справа пішла саме в напрямку «потрібного» судді, яким стала суддя ОАСК Ярослава Добрянська.

Добрянська на початку листопада задовольнила клопотання «Азовсталі» про призупинення дії наказу Міністерства інфраструктури. Що досить радикально, зважаючи на наслідки рішення суду. Бо Укрзалізниця відразу втратила право стягувати за перевезення підвищену плату. І це рішення коштувало Укрзалізниці близько 15 млн. грн  на день.

Плани міністерства про реалізацію «Великого будівництва» на Укрзалізниці опинилися на межі зриву. Адже дві основні статті доходів на майбутній рік, за які планувалося реалізувати програму  – це очікувані 6 млрд. грн. від «антиахметівського» законопроекту 5600 про збільшення ренти (але він безнадійно застряг в парламенті, напоровшись на невдоволення Ахметова) і 10 млрд. грн. від наказу Мініфраструктури, який Ахметов і зупинив в суді.

В підсумку залізниця ризикувала втратити 16 млрд. грн. очікуваного доходу і скоріше за все не виконати плани «великого будівництва» в 2022 році.

Але Міністерство інфраструктури подало заяву про відвід судді, розуміючи безперспективність розгляду справи саме у Добрянської, і ОАСК цю заяву 15 листопада задовольнив.

Справа перейшла до судді Маруліної, яка відразу ж скасувала рішення попередньої судді про зупинення дії наказу Міністерства інфраструктури. При чому зробила це неймовірно блискавично: 15 листопада ОАСК відвів суддю Добрянську і вже 16 листопада ОАСК призначив нового суддю, та прийняла справу, ознайомилась з матеріалами і винесла ухвалу про скасування ухвали попередньої судді. Зазвичай цей процес триває довше.

Таким чином ОАСК екстрено змінив свою позицію по відношенню до позову Ахметова з позитивного на негативне. Окружний адмінсуд Вовка обрав свою сторону у момент, коли конфлікт між Зеленським і Ахметовим став більш ніж очевидним.

Щоправда, це ще не означає остаточну перемогу, адже ОАСК може іще не раз змінити свою позицію залежно від ситуації. У «політичній проституції» ніхто не сумнівається. Та й ціна питання неймовірно висока. Навіть у випадку скорочення обсягів перевезення руди в наступному році (пов’язане з падінням цін), Укрзалізниця може недоотримати 5-8 млрд. грн. За ці гроші будь-який олігарх в Україні встане зі стільця.

З іншого боку Мінінфраструктури має запасний козир – приведення тарифної політики до директив ЄС. Справа в тім, що в угоді про асоціацію з Європейським Союзом передбачено, що Україна має взагалі вирівняти тарифи на перевезення для всіх вантажів. Це означає єдиний тариф і однакова плата для всіх. І очевидно Ахметов втратить від такого рішення найбільше, адже зараз його бізнес платить найменше з усіх.

Володимир Даценко, експерт «Ліги Антитрасту»