Адвокати з юрфірми Татарова захищають менеджерів Ахметова по справі «Роттердам+»
30.11.2021   //  

Старші партнери та співвласника адвокатського об’єднання «Креденс» Наталія Дригваль та Артем Трекке є захисниками топ-менеджерів компанії ДТЕК у судовому процесі в Вищому антикорупційному суді по справі щодо закриття кримінального провадження по формулі «Роттердам+». Про це відомо з судового реєстру.

Наталія Дригваль представляє гендиректор «ДТЕК Східенерго» Бориса Лісового. Артем Трекке – гендиректора «ДТЕК мережі» Івана Гелюха.

Дригваль і Трекке стали співзасновниками «Креденс» на початку 2020 року, незадовго до призначення власника юрфірми Олега Татарова заступником голови Офісу президента Андрія Єрмака. Татаров був власником цього об’єднання з 2015 до початку 2020 року. Тоді компанія називалась «Татаров Фаринник Головко» (TFG Partners).

Партнер Татарова Василь Фаринник залишився власником компанії. Вони знайомі з 2010 року, коли Фаринник у ранзі замміністра МВС очолював Головне слідче управління, а Татаров прийшов до ГСУ слідчим контрольно-методичного управління. За даними «Бабеля», у «Креденс» крім дружини Татарова Тетяни, працюють сини колишньої глави Конституційного суду Наталії Шапталь і судді ОАСК Руслана Арсірія.

У лютому 2020 року Олег Татаров персонально супроводжував Рината Ахметова на допит у НАБУ.

У Офісі президента Татаров курує зв’язки з правоохоронною системою.

За версією слідства, дтеківці Гелюх і Лісовий за попередньою домовленістю з ексголовою НКРЕКП Дмитром Вовком, колишнім членом Нацкомісії Володимиром Євдокімовим, заступником начальника управління енергоринку НКРЕКП Тарасом Ревенком і начальником відділу цього управління Володимиром Бутовським завчасно до ухвалення формули «Роттердам плюс» обговорювали можливість її впровадження з урахуванням доставки вугілля з Роттердаму, яка не здійснювалась, та принесла прибутки ДТЕКу за півтора роки до 30 млрд грн.

Прокурор САП Денис Демків закрив кримінальне провадження НАБУ, бо не побачив нанесених збитків та через завершення строків розслідування.

З рішенням Демківа погодилась суддя ВАКС Катерина Широка та теж прийняла рішення про закриття справи.

Після цього рішення Широкої 10 листопада секретар РНБОУ Олександр Данілов заявив про намір вислухати детективів НАБУ по цій справі:

«Ми найближчими днями, завтра-післязавтра, заслухаємо представників відповідного силового органу – НАБУ – щодо справи “Роттердам+”».

Однак жодної інформації про виконання наміру Данілова немає. При цьому президент Володимир Зеленський заявив про втягування Рината Ахметова у державний переворот.

«Центр протидії корупції», який був серед заявників про відкриття досудового розслідування, а також Нікопольський та Запорізький заводи феросплавів, як споживачі, що потерпіли від завищеної ціни електроенергії, подали скарги на рішення Широкої в Апеляційну інстанцію ВАКС.

Засідання апеляції ВАКС відбудеться 1 грудня о 14-00 по пер.Хрестовий, 4.

Нагадаємо, Наталія Дригваль раніше публічно критикувала механізм санкцій РНБОУ проти “злодіїв в законі”, який захищає Володимир Зеленський:

Українські санкції, на жаль, все частіше схожі на димову завісу. Насамперед, через законодавчу невизначеність термінів, відповідальності та механізму практичної реалізації. Саме тому санкції можуть стати дієвим інструментом тільки в комплексі з законодавчою базою, яка регламентуватиме їх реалізацію. А до моменту її появи, рішення РНБО в більшості випадків, як і раніше, будуть залишатися лише на папері і в заголовках новин“.