Урядовці розробили корупційний проект вибору підрядника для Великої кільцевої дороги навколо Києва – НАЗК
26.11.2021   //  

Національне агентство ідентифікувало корупціогенні фактори у проекті постанови Кабінету Міністрів «Про затвердження Загальних умов конкурсного відбору виконавця робіт та/або послуг з будівництва Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва».

Ці корупціогенні фактори унеможливлюють прийняття урядової постанови у запропонованій редакції, йдеться у висновку НАЗК.

Йдеться про будівництво Кільцевої дороги довкола Києва, яка за попередніми оцінками може коштувати щонайменше 85 млрд грн. При цьому Верховна Рада вивела цю закупівлю з-під дії тендерного законодавства, а відтак вона може проводитись поза системою «Прозорро».

Урядовці пропонують, аби конкурс проводила Служба автомобільних доріг Київської області. Вона  визначатиме найбільш ключові питання для обрання виконавця шляхом затвердження конкурсної документації. При цьому такі рішення Служби не проходитимуть належної правової, регуляторної, антикорупційної експертиз.

Так само не врегульовано механізм утворення неврегульованість механізму утворення конкурсного комітету з відбору виконавця робіт з будівництва ВКАД. Не визначено  механізму створення та використання електронної платформи для відбору переможця.

Урядовці передбачили преференції заздалегідь визначеним учасникам. Якщо якась компанія отримає підряд на одну ділянку цієї дороги, то вона матиме перевагу на конкурсі щодо іншої ділянка.

При цьому в проекті відсутній чіткий та прозорий механізм збільшення ціни договору.

«Проєкт постанови містить корупціогенні фактори, які унеможливлюють його прийняття у запропонованій редакції», – вказано у висновку за підписом голови НАЗК Олександра Новікова.