Українці не мають права скаржитись до АМКУ на монополістів – представник АМКУ
26.11.2021   //  

Громадяни України за українськими законами не мають права скаржитися на монополію ДТЕКу. Таку позицію висловив у суді представник Антимонопольного комітету, повідомила засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

Загребельська у якості адвоката представляє споживачку електроенергії Ольгу Євстігнеєву. Вона подала скаргу до Антимонопольного комітету про зловживання ДТЕКу на ринку електроенергії на початку 2021 року.

Споживачка подала скаргу до АМКУ, але Комітет залишив її без розгляду. Відтак Євстігнєєва подала позов до суду з єдиною вимогою до АМКУ – розглянути її заяву. У серпні Госпсуд м.Київ задовольнив скаргу, а у вересні видав наказ про примусове виконання рішення суду. Однак АМКУ не став виконувати рішення суду, а подав апеляційну скаргу.

Під час розгляду суддя Північного апеляційного суду Геннадій Кравчук поставив представнику АМКУ питання щодо теоретичної можливості споживача електроенергії поскаржитись до антимонопольного відомства щодо зловживань ДТЕКу. На це питання представник Комітету відповів, що у громадян немає такого права.

Агія Загребельська так прокоментувала цей прояв глибинної держави:

«Створення громадянам перешкод у реалізації свого права на захист від зловживань монополістів – звична для АМКУ практика. Але вперше за весь час існування АМКУ ми чуємо, що громадяни, які за все платять, не мають навіть права скаржитися. Мова вже не про можливість, вдумайтеся, а про взагалі наявність бодай задекларованого такого права. Безправне суспільство з обов’язком працювати і платити «податок» монополісту – це нова норма, новий погляд на закон, новий порядок. Це вже не про АМКУ та монополії. Це про камінг-аут глибинної держави та легалізацію її устоїв, як нової системи правопорядку в Україні. Навіть тоталітарна Росія, що самим фактом свого існування заперечує цінність людини, не іде на нормативну легалізацію економічної безправності. КНР, поділивши на рівні закону суспільство на класи, визнає наявність права спитати з того, кому платиш. Український олігархічний режим народжує особливу історію».

Нагадаємо, на початку 2021 року компанія Ріната Ахметова не забезпечила мінімально гарантовані резерви вугілля. Це поставило енергосистему України під загрозу та призвело до вимушеного імпорту е/е з Білорусі та Росії  у січні-лютому 2021 в обсязі, що дорівнює річному споживанню майже 26 000 домогосподарств.