Як поділять «Укрнафту»: Коломойському відійде 55% активів і стягнення боргів за газ на мільярд доларів
25.11.2021   //  

До кінця 2021 року акціонери «Укрнафти» планують розділити активи компанії, в результаті чого перспективні та найбільш рентабельні нафтові активи відійдуть бізнес-угрупуванню Ігоря Коломойського. Розподіл активів може відбутися під визнання «Нафтогазом» газового боргу перед компанією на 1 мільярд доларів.

Про це написав Ігор Маскалевич для «Дзеркала тижня».

До кінця 2021 року запланована провести двоє зборів акціонерів «Укрнафти» – 30 листопада та 23 грудня, на яких заплановано затвердити поділ активів компанії між мажоритарним її акціонером «Нафтогаз України» та міноритаріями, де головну роль грають Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Ігор Палиця.

Основний сценарій такий: «Нафтогазу» дістаються чотири із шести нафтогазовидобувних управлінь, щоправда, мова про всі вироблені й малоперспективні західноукраїнські родовища («Укрнафта-Захід») і газовий «Полтаванафтогаз», а «приватівцям» залишаться лише два, зате найперспективніші – «Охтирканафтогаз» і «Чернігівнафтогаз».

При виробництві на рівні минулого року в Коломойського з товаришами залишиться 62% видобутку нафти «Укрнафти» і 26% видобутку газу. «Нафтогазу» відійдуть три чверті видобутку газу й до 600 тис. тонн видобутку нафти. Але навіть цю нафту НАК зможе переробити тільки на  «приватівському» Кременчуцькому НПЗ.

А видобуток газу для компанії складає тільки її п’яту частину доходу. Таким чином, більша частина активів «Укрнафти» при розподілі відійде міноритарним акціонерам, а не державній компанії.

Для проведення розподілу активів у серпні 2021-го «Укрнафта» вже створила спеціальну компанію ТОВ «Укргазактив», якій у листопаді змінили назву на «Нафто-Актив». На неї заплановано перевести активи після завершення угоди про розподіл.

Міжнародний аудитор «Укрнафти» PricewaterhouseCoopers уже провів незалежне оцінювання кожного з активів і запропонував декілька варіантів дій. Відповідно до одного з них, акціонери «Укрнафти» мають передати майно у статутний капітал свіжоствореної «Нафто-Актив». Після цього акціонери «Укрнафти» планують викупити всі акції компанії, що належать «Нафтогазу» (50%). Потім ці акції протягом року мають анулювати, і НАК втратить свою власність.

У «Нафтогазу» інша пропозиція: в «Укрнафті» залишається він (приймаючи всі зобов’язання), а з компанії сумно йдуть приватники без найменших зобов’язань за старими проблемами. Технічно це виглядатиме як викуп 40% акцій у групи Коломойського.

Вплив на остаточний розподіл активів «Укрнафти» між державою та угрупуванням Коломойського буде мати вирішення суперечки щодо видобутого компанією газу в 2007-2013 роках або укладанням мирової угоди в рамках судової справи №910/3660/18. За результатами цієї справи «Нафтогаз» може позбутись на користь «приватних» акціонерів від  700 мільйонів кубометрів газу до взагалі 9 мільярдів кубів, вартість якого в Європі вже становить біля мільярда доларів.

За даними «Дзеркала тижня», мирова угода може буде укладена щодо визнання НАКом боргу в 3,5 мільярдів кубів газу по ціні $230-250 за кубометр.

Нагадаємо, головою правління НАК «Нафтогаз» в квітні було призначено Юрія Вітренка.